Sleeper eli Unikeko | Woody Allen

Mitä tapahtuu, kun rutiinileikkaus johtaakin syväjäädytykseen ja parinsadan vuoden päähän tulevaisuuteen?

ElokuvaSleeper/UnikekoMaster ja servant elokuvassa Sleeper
Vuosi1973
OhjaajaWoody Allen
PääosissaWoody Allen, Diane Keaton, John Beck, Marya Small, Bartlett Robinson, Mary Gregory
MaaYhdysvallat
GenreKomedia, scifi
KäsikirjoitusWoody Allen ja Marshall Brickman
SuomessaSaatavilla DVD:nä

Sleeper (1973, suomennettu nimellä Unikeko) kertoo epäonnisesta klarinetistista, Miles Monroesta (Woody Allen), jonka ruuansulatusvaivat saavat erikoisen päätöksen. Rutiinileikkaus menee mönkään ja mies syväjäädytetään. Hän herää kaksi sataa vuotta myöhemmin tokkuraisena alumiinifoliokääreistä. Eletään vuotta 2173 ja Miles komennetaan auttamaan maanalaista vastarintajoukkoa, jonka tarkoituksena on suistaa maata hallitseva diktaattori vallasta. Neuroottinen arkajalka saa taisteluparikseen kauniin, mutta vastahakoisen oikeistorunoilijan, Luna Schlosserin (Diane Keaton).

Elokuvan hauskuus syntyy ragtimen säestyksellä esitettävästä tilannekomiikasta, joka tuo mieleen Charlie Chaplinin tai Ohukaisen ja Paksukaisen. Miles liukastelee villeissä takaa-ajoissa banaaninkuoriin ja tainnuttaa vastustajia sinihomejuustolla. Hän piilottelee vihollisiltaan naamioitumalla kotitalousrobotiksi ja taistelee eineksistä tehtävän, astiassaan alati paisuvan vanukkaan kanssa. Kiinni jäätyään hän joutuu aivopesuun ja muuttuu maailmanrauhaa toivovaksi, kyynelehtiväksi missiksi.

Tulevaisuuden lavasteina on 70-luvun sci-fi -elokuvista tuttuja jäykkäliikkeisiä robotteja, sukkulamallisia maantiekiitäjiä, bunkkeritaloja, kliinisiä keittiöitä ja taulutelevisioita. Vaatteissa hallitsee valkoinen väri, univormuissa varoittava punainen, sillä eletään totalitarismin aikaa. Kun paikallinen keskustelukumppani pohtii jumalan olemassaoloa: "Luulen, että joku valvoo meitä tuolta ylhäältä", uuden maailman menoon jo perehtynyt Miles vastaa: "Valitettavasti se on hallitus."

Kun diktaattori kuolee, Lunan ja Milesin tehtävä ei ole ohi. Suuri johtaja aiotaan kloonata nenästään, mistä seuraa hauska kunnianosoitus venäläiselle klassikolle, Gogolin Nenälle. Gogolin tarinassa tämä elintärkeä elin alkaa elää omaa elämäänsä ja saapastelee viitta päällä kaupungin kaduilla. Unikeossa Miles ja Luna tekeytyvät kloonitohtoreiksi, yrittävät kaapata nenän ja säästää maailman tuholta. Tietenkin parin välille kehittyy kaiken tohinan keskellä romanttinen jännite, mutta uudessa maailmassa seksi on erotettu ruumiiden kosketuksesta. Sitä varten on orgasmikaappi. Allen saa todeta nasevassa repliikissään uskovansa vain kahteen asiaan, seksiin ja kuolemaan, joista kumpikin osuu kohdalle vain kerran hänen elämässään. "What do you believe in?" Luna kysyy ja Miles vastaa: "Sex and death. Two things that come once in my lifetime."

Asiasanat: Woody Allen, Sleeper, elokuva, elokuva-arvio, komedia, scifi, sci-fi, tulevaisuus, syväjäädytys, kloonaus, geenimanipulaatio, robotti, sukkula, univormu, diktaattori, totalitarismi, Gogol, Nenä, ragtime, Charlie Chaplin, Ohukainen ja Paksukainen, Diane Keaton, seksi, kuolema, Sex and death. Two things that come once in my lifetime.

Viikon suosituimmat

Trilogia Le grand cahier on kulttuuriskandaali | Agota Kristof

La Habanera — Matkalla oravanpyörästä onnenpyörään

Kielitoimisto suosittaa lyhiksiä ja pyöröraikastinta

About Päivi Kannisto

Parhaat matkakirjat

Kirja-arvio: Häpeäpaalu | J.M. Coetzee

Kirja-arvio: Christine Angot'n Les Désaxés (Häiriintyneet)

Mestarien aamiainen | Kurt Vonnegut

Tietoja Päivi Kannistosta

Kuinka minusta tuli postikorttikirjailija?