Elokuva Siivoton juttu

Tästä ei suomalainen komedia parane. Siivoton juttu kertoo Ranesta ja Kokista, jotka ryhtyvät Pelastusarmeijan leipäjonosta yrittäjiksi. Tapio Piiraisen käsikirjoittama ja ohjaama elokuva kolmentoista vuoden takaa on taas pian ajankohtaisempi kuin koskaan, kun nyt pumpattava talouskupla puhkeaa.

ElokuvaSiivoton juttuRane ja Kokki siivoamassa Supon arkistoa
Vuosi1997
OhjaajaTapio Piirainen
PääosissaKai Lehtinen, Pertti Koivula
MaaSuomi
GenreKomedia
KäsikirjoitusTapio Piirainen
SuomessaSaatavana DVD:nä

Rane (Kai Lehtinen) ja Kokki (Pertti Koivula) ovat elokuvassa suoraselkäisiä suomalaisia. He tekevät kuten poliitikot 90-luvun laman jälkeen kansalaisia komensivat. Jokaisen piti luoda oma työpaikkansa, sillä yrityksissä tai valtionhallinnossa niitä ei ollut tarjolla.

Rane ja Kokki saavat pankista viiden tuhannen markan pääoman ja hakevat sen turvin Tukholmasta pesukoneen. Syntyy firma nimeltään Spesiaali-siivous, joka on erikoistunut huonekalujen päällisten ja mattojen puhdistukseen. Koska kummallakaan ei ole aikaisempaa kokemusta alasta, oppi hankitaan asiakkaissa.

Siivoton juttu on perisuomalainen: elokuvan koomisuus syntyy traagisuudesta. Ranen ja Kokin yrittäjäuralla on takaiskuja, mutta hieman Uuno Turhapuroa muistuttava Rane ei lannistu. Kun yksi yritysidea kariutuu ja jäljelle jäävät jättivelat, kypsyy mielessä jo seuraava bisnesidea.

Samaan sisukkaaseen asenteeseen (yllytyshulluuteen ja alamaisuuteen) perustunee se, että Suomen yrittäjäkielteisessä bisnesympäristössä on sentään 250 000 pientä ja keskisuurta yritystä. Ne muodostavat suomalaisen yrityskannan valtaenemmistön, lähes sata prosenttia. Aloittavien yritysten määrä lähti kasvuun nimenomaan 1990-luvun laman seurauksena, mikä todistaa siitä, että poliitikkojen lobbausretoriikka toimi.

Elokuva kertoo suomalaisen yhteiskunnan vinoutumista kevyesti. Kriitikiltä ei säästetä poliitikkoja ja poliiseja, mutta ei myöskään tottelemaan valmiita kansalaisia, jotka elättelevät lapsenomaista uskoa auktoriteetteihin.

Asiasanat: Siivoton juttu, Tapio Piirainen, Kai Lehtinen, Pertti Koivula, tv-elokuva, elokuva-arvio, 90-luvun lama, työttömyys, Pelastusarmeija, leipäjono, yrittäjyys, yrittäjä, bisnesidea, auktoriteettiusko, Suomi.

Viikon suosituimmat

About Päivi Kannisto

Ranskalainen juusto

Suolatut säkeet

Tuoreimmat kuulumiset

Hokkus pokkus | Kurt Vonnegut

Trilogia Le grand cahier on kulttuuriskandaali | Agota Kristof

Kirja-arvio: Mahdollinen saari (La possibilité d'une île) | Michel Houellebecq

Kirja-arvio: Alastonkuvia | Virpi Hämeen-Anttila

Kiinalainen niukkuuspeli