Espanja: maailman vaarallisin maa

Matkustimme Alicanteen ja meidät ryöstettiin. Suomalaisten suosima Espanja osoittautui maailman vaarallisimmaksi.

Viides matkavuotemme alkoi lokakuussa. Ikäviä kokemuksia tai vaaratilanteita ei ole juuri tullut vastaan, vaikka olemme olleet Brasiliassa favelassa, Etelä-Afrikassa slummeissa, Balilla pommi-iskujen aikaan, Thaimaassa vallankaappauksessa ja Venäjällä miliisi-mafian hyppyytettävänä.

Kun sitten matkustimme Euroopassa Alicanteen, meidät ryöstettiin. Suomalaisten suosima Espanja osoittautui maailman vaarallisimmaksi maaksi. Olimme käyneet aiemmin Madridissa ja Andaluciassa ja saaneet molemmissa huonoa asiakaspalvelua ja töykeää kohtelua. Espanjalaiset ovat ilmeisen kyllästyneitä matkailijoihin. Päätimme kuitenkin yrittää vielä kerran, sillä onhan maassa miellyttävä ilmasto, uimarantoja ja muuhun Eurooppaan verrattuna edullinen hintataso.

Vastoinkäymisiä

Matkasimme Espanjan itärannikkoa pitkin etelään. Pysähdyimme Barcelonassa, Valenciassa, Alicantessa ja Granadassa. Meitä yritettiin huijata päivittäin: meille valehdeltiin, halvimpia matkalippuja ei suostuttu myymään, hinnat muuttuivat sovitusta, VISA-kortti ei kelvannut ja vaihtorahat tulivat väärin takaisin. Näin kävi rautatieasemilla ja suurissa valintamyymälöissä kuten Mercadonassa. Emme menneet halpaan, sillä olimme oppineet temput Brasiliassa. Lopullisesti saimme kuitenkin tarpeeksemme Espanjasta, kun meiltä ryöstettiin Alicanten bussiasemalla tietokone ja suuri summa rahaa.

Teimme ryöstöstä rikosilmoituksen ja saimme huomata, että kyseessä oli muodollisuus. Pieniksi luokitellut rikokset eivät poliisia kiinnosta. Rikollisuus on kasvussa eivätkä monet uhrit vaivaudu edes antamaan rikosilmoitusta. Haastattelin Alicanten poliisiaseman tiedottajaa ymmärtääkseni miksi. Kirjoittamani juttu ilmestyy Matkalehdessä keväällä 2009.

Päivi Quijote ja Santeri Pancha

Kun poliisista ei ollut apua, suuntasimme bussiasemalle tarkkailemaan varkaiden toimia ja ottamaan valokuvia. Herrat palasivat töihin joka päivä vilkkaimpaan ruuhka-aikaan, jolloin linja-autot ja matkustajat täyttivät laiturit. He kiertelivät bussien välissä ja vaanivat tilaisuutta napata matkatavaroita maasta ja käsistä. Miehet hävisivät saaliineen läheiseen Poppey-baariin. Otollisinta työaikaa olivat sunnuntait sekä arkisin poliisien siesta kello 12-14:30 välisenä aikana.

Kolmen asemalla vietetyn päivän jälkeen roistot alkoivat ihmetellä meitä. Yksi suivaantui filmaamisesta niin, että yritti lyödä tohtorska Santeria, kuten tästä kuvasarjasta näkyy. Veimme kuvasaaliimme poliisille, mutta turhaan. Taistelimme tuulimyllyjä vastaan.

Jätimme bussiyhtiö Alsalle korvausvaatimuksen, sillä varastettu laukku oli ollut bussin tavaratilassa. Olimme laskeneet sen sinne kymmenen sekunnin ajaksi, että saimme nostettua rinkat peräluukkuun. Bussiyhtiön suurin huolenaihe oli osoittaa, että laukku olisikin ollut ryöstöhetkellä maassa. Kun tämä epäonnistui, yhtiö vieritti syyn bussiaseman turvamiesten niskoille. Aloimme epäillä, oliko bussiyhtiö juonessa mukana, sillä bussikuskit eivät näyttäneet reagoivan matkatavaroiden ympärillä pörräävään varasliigaan. Lisäksi aseman henkilökunta kieltäytyi soittamasta poliisia paikalle. Käännyimme lopulta Euroopan kuluttajaviranomaisen puoleen.

Epäonni ei loppunut tähän. Kun olimme poistumassa maasta, keittiöveitsemme takavarikoitiin Valencian juna-asemalla. Uudesta-Seelannista hankittu aarre oli kulkenut mukana kahdeksan maan turvatarkastuksen läpi linja-autoissa, junissa ja lentokoneissa. Oli pakko kysyä, eikö turvamiehillä tosiaankaan ollut parempaa ajankulua kuin vohkia turisteilta ruuanlaittovälineitä.

Ei mitään vakavaa

Kokemuksemme ei ole ainutlaatuinen. Ystävämme ryöstettiin samalla asemalla kolme päivää meidän jälkeemme ja monet ryöstöstä kuulleet ovat kertoneet, että joko he itse tai heidän tuttavansa on ryöstetty Espanjassa.

Rikollisuudella on kielteinen vaikutus matkailuun. Vaikka matkavakuutus korvaisikin menetyksen, on lomatunnelma pilalla eikä pettynyt turisti palaa maahan uudelleen ryöstettäväksi. Turismi on Espanjalle elintärkeä etenkin nyt, kun maa on lamassa ja turistien määrä laskussa Itä-Euroopan kasvavan suosion takia.

Espanja on ollut taantumassa jo vuoden. Bruttokansantuote on laskenut, työttömyys ja inflaatio nousseet ja asuntojen hinnat romahtaneet. Asiantuntijoiden mukaan kiinteistöjen arvo tippuu vielä nykyisestä puoleen seuraavan kolmen vuoden aikana. Näimme runsaasti tyhjiä asuin-, loma- ja liikehuoneistoja. Talouden heikkeneminen ja ihmisten epätoivo lisäävät turisteihin kohdistuvaa rikollisuutta.

Vaikka Espanjalla on paljon tarjottavaa, ei maata voi suositella. Onneksi siellä tapaamamme uudet ja vanhat ystävät tasapainottivat tätä epäonnista matkakokemusta.

Asiasanat: maailman vaarallisin maa, Espanja, Alicante, Madrid, Andalucia, ryöstö, VISA-kortti, rikosilmoitus, poliisi, Matkalehti, rikollisuus, turismi, taantuma, bruttokansantuote, kiinteistömarkkinat.

Viikon suosituimmat

Trilogia Le grand cahier on kulttuuriskandaali | Agota Kristof

About Päivi Kannisto

Suolatut säkeet

Kirja-arvio: Alastonkuvia | Virpi Hämeen-Anttila

Kielitoimisto suosittaa lyhiksiä ja pyöröraikastinta

Helvetti | Dante Alighieri

Senkin sika!

Kiinalainen niukkuuspeli

Tietoja Päivi Kannistosta

Kuinka minusta tuli postikorttikirjailija?