Lama | Eufemismit

Talo Uutisten mukaan lama kiertää Suomen kuin Tšernobylin ydinlaskeuma. Euforisia eufemismeja vai satumainen sattuma?

Yhdysvaltoja ja Eurooppaa uhkaa lama, mutta uutisten mukaan se kiertää Suomen kuin Tšernobylin ydinlaskeuma. Euforisia eufemismeja vai satumainen sattuma?

Suomi on talousuutisten mukaan paratiisi, jonne kansainvälisten rahoitusmarkkinoiden ongelmat eivät ylety. Vahingoniloisina seurataan, kuinka muualla varaudutaan pahimpaan ja kärsitään taantumasta: pankkeja kaatuu, asuntojen arvo romahtaa ja päivittäistavaroiden hinnat karkaavat käsistä.

Kuluta ja velkaannu

Samaan aikaan suomalaisia kehotetaan jatkamaan kulutusta kuten ennenkin. Kyse on tietenkin eufemismista, jolla pyritään laimentamaan laman vaikutuksia. Talous on psykologiaa. Jos kansa säikähtää ja lopettaa yli varojensa elämisen, talouden pyörät pysähtyvät. Rahan pitää kiertää. Siksi kansalaisille pitää puhua laman sijaan korkeintaan kasvun marginaalisesta hidastumisesta tai tiukan paikan tullen nollakasvusta. Onhan sekin kasvua ihan niin kuin negatiivinen liikevoitto on voittoa.

Eufemismit hallitsevat uutisia, koska talouden tilaa kutsutaan kommentoimaan pyyteellisiä asiantuntijoita, kuten kiinteistönvälittäjiä ja pankkiireja. Välittäjien mukaan asuntojen hinnat eivät suinkaan ole romahtamassa tai myyntiajat pidenneet. Nyt nimenomaan kannattaa sijoittaa asuntoon, jossa arvo säilyy. Velkataakkaa kannattaa jopa lisätä ja tehdä elämänsä kaupat. Jos päinvastaiset tilastot huolettavat, asiantuntijat selventävät, että vain nimellishinnat laskevat. Tai jos ne ihan oikeatkin hinnat sattuisivat laskemaan (huomaa konditionaali), ne laskevat vain maltillisesti, kunnes säntäävät taas pian uuteen nousuun.

Pankit varaavat itselleen oikeutta korottaa asiakkaidensa lainakorkoja yksipuolisesti, mutta tarkentavat, että kyse on vain teoreettisesta varotoimesta. Asiakkaiden ei tarvitse kantaa huolta rahoistaan. Pankeilla voi mennä vain teoreettisesti hieman huonosti. Tämä on tietysti eufemismi sille, että kohta tapahtuu kauheita ja asiakkaasta halutaan maksumies.

Valehtelu virkistää

Eufemismeilla on lamasta huolimatta taloutta virkistävä vaikutus, erityisesti suuryrityksille. Kun myöhemmin myönnetään, että lamassa todellakin ollaan, kannattamattomat bisnekset voivat maksattaa matalasuhdanteen asiakkaillaan. Pankkien keksimää yksipuolisen hinnannoston mallia voi soveltaa kaikilla toimialoilla. Auton ostaneille voidaan esimerkiksi lähettää jälkikäteen parin tuhannen lisälasku, koska autot eivät käy juuri nyt kaupaksi ja asiakkaalle myytiin epähuomiossa liian halvalla. Täytyyhän autokauppojenkin elää. Jos tulos on tästäkin huolimatta ala-arvoinen, hälytetään veronmaksajat apuun kuten 1990-luvun pankkikriisissä ja 2000-luvun Sonera-kuprussa.

Yksittäisille kansalaisille eufemismit tulevat kalliiksi. Onhan inflaatio korkeimmalla tasolla lähes kahteenkymmeneen vuoteen, asuntolainojen hoitokulut sietämättömiä ja verorahatkin ovat kadonneet sosiaaliturvan sijasta yritysten tekohengitykseen. Mutta ei hätää: kansantalous porskuttaa.

Tutustu koko Eufemismit -juttusarjaan.

Asiasanat: eufemismit, eufemismi, lama, Tsernobyl, Yhdysvallat, Eurooppa, Suomi, talousuutiset, paratiisi, rahoitusmarkkinat, kulutus, psykologia, asiantuntija, kiinteistönvälittäjä, pankkiiri, pankki, asunto, nimellishinta, varotoimi, suuryritys, pankkikriisi, Sonera-kupru, veronmaksaja, kansantalous.

Viikon suosituimmat

About Päivi Kannisto

Trilogia Le grand cahier on kulttuuriskandaali | Agota Kristof

Manhattanin murhamysteeri | Woody Allen

Enkelit ja demonit esittelee Vatikaania

Kuinka minusta tuli postikorttikirjailija?

Tuoreimmat kuulumiset

Nury Vittachin fengshui -etsivä

Espanja: maailman vaarallisin maa

Suolatut säkeet