Jumala teitä siunatkoon, herra Rosewater | Kurt Vonnegut

Hyväntekijällä on varaa olla anteliasVonnegut kritisoi kapitalismia ja ahneutta sortumatta latteuksiin tai lässytykseen.

God Bless You, Mr. Rosewater (Dell, 1965. Suomennettu nimellä Jumala teitä siunatkoon, herra Rosewater ) kertoo Eliot Rosewaterista, varakkaan suvun jälkeläisestä, joka antautuu uudelle kutsumukselleen, köyhyydelle. Miljoonien dollarien Rosewater-säätiön johtaja ryhtyy notaariksi, palomieheksi ja hyväntekijäksi.

Ahneus astuu kuvaan, kun Eliotin asianajaja Norman Mushari pettää päämiehensä ja etsii käsiinsä suvun vähän tunnetun jäsenen, Fred Rosewaterin. Fred alkaa vaatia suvun miljoonia itselleen ja haluaa syrjäyttää Eliotin miehen mielenvikaisuuteen vedoten. Eliotin eksentriset elämäntavat ja korkeintaan keskinkertaiset älynlahjat antavat aihetta epäilyyn.

Kilgore Troutin ensiesiintyminen

Vonnegutille tyypilliseen tapaan romaanin juoni on väljä. Se jättää tilaa kertoa vitsejä ja kehitellä mieleenpainuvia henkilöhahmoja, jotka saavat sijansa myös myöhemmissä romaaneissa. Eliot Rosewater esiintyy myös kolmessa muussa Vonnegutin romaanissa: Teurastamo 5, Mestarien aamiainen ja Hokkus pokkus. Vonnegut tuo näyttämölle myös toisen suosikkihahmonsa, Kilgore Troutin. Hän on vähän tunnettu scifi -kirjailija, jota Eliot ihailee.

Vonnegut rakastaa sisäkkäisiä tarinoita, jotka tarjoavat jutuniskemisen aihetta ja syventävät keskeisten teemojen käsittelyä. Tässä tarkoitusperässä Troutin teoksista esitellään romaani 2BR0TB eli To Be Or Not To Be. Se kuvaa hieman Sähköpianosta muistuttavaa, koneiden valtaamaa maailmaa. Ihmisistä työtä tekemään pääsevät vain ne, joilla on vähintään kolme tohtorin tutkintoa, muut ovat tuomittuja tuntemaan itsensä tyhmiksi ja turhiksi. Heitä varten on eettisiä itsemurhasaleja, jotka tarjoavat neljätoista kivutonta tapaa kuolla. Troutin romaanin keskeinen kysymys kuuluu: Miksi me olemme olemassa?

Kovan ja pehmeän liitto

Jumala teitä siunatkoon, herra Rosewater -romaanissa filantrooppi Eliotin henkilöhahmo on osa vastausta olemassaolon kysymykseen. Hänet kuvataan merkiksi paremmasta maailmasta, jossa joutilaisuus ja hyödyttömyys eivät synnytä muissa vihaa ja johda julmuuksiin. Kirjailija Trout näkee Eliotissa toivoa siitä, että ihmiset voivat oppia rakastamaan ja auttamaan. Kirjan kaunein ja varmasti tunnetuin sitaatti on Eliotin kastepuhe naapurinsa kaksosille:

Hello, babies. Welcome to Earth. It's hot in the summer and cold in the winter. It's round and wet and crowded. At the outside, babies, you've got about a hundred years here. There's only one rule that I know of, babies—God damn it, you've got to be kind.
Hei vauvat. Tervetuloa Maahan. Kesällä on kuuma ja talvella kylmä. Maapallo on pyöreä, märkä ja täyteen asutettu. Teillä on täällä odotettavissa noin sata elinvuotta. Ainoa sääntö, jonka minä tiedän on se, että pitää piru vieköön olla kiltti. (Käännös PK.)

Vonnegut osaa yhdistää kovia ja pehmeitä arvoja hauskasti. Yhdistelmän ansiosta pisteliäämpikin yhteiskuntakritiikki menee yleisössä läpi tai sitten ohi. Se jää ehkä vitsien varjoon hautumaan, odottamaan ajattelulle otollisempia, kiireettömiä aikoja.

Lue lisää Kurt Vonnegutin teoksista.

Asiasanat: Kurt Vonnegut, God Bless You Mr. Rosewater, Eliot Rosewater, Rosewater-säätiö, filantrooppi, Kilgore Trout, sci-fi, kirjailija, 2BROTB, You've got to be kind.

Viikon suosituimmat

Trilogia Le grand cahier on kulttuuriskandaali | Agota Kristof

Elämäni nomadina

Tuoreimmat kuulumiset

About Päivi Kannisto

Suolatut säkeet

Epätoivottu mainonta | Kirjallisuus ja tuotesijoittelu

Siddartha ja Alkemisti, kuin kaksi marjaa

Helsingin kirjamessut

Noituminen | Päde kirjallisuudella