Prekariaatti | Eufemismit

Prekariaatti (lat. precarius) tarkoittaa kerjäämällä saatua ja prekariaattiin kuuluu Suomessa enemmistö kansasta.Lama on alkanut lisätä työttömyyttä ja konkursseja, vaikka sen ei edes pitänyt tulla Suomeen. Tilanteesta nauttivista voidaan käyttää yhteiskuntatieteistä tuttua ja asian nätimmäksi tekevää termiä prekariaatti. Kirjatohtori kuuluu tähän väestöryhmään.

Prekariaatti tulee latinan sanasta precarius, joka tarkoittaa rukoilemalla tai kerjäämällä saatua, armosta annettua sekä epävarmaa ja peruutettavissa olevaa, epävakaista. Nyky-Suomessa prekariaattiin luetaan työttömät ja epätyypillisesti työtä tekevät sekä epävarmassa taloudellisessa tilanteessa elävät. Esimerkiksi kirjailijat, taiteilijat, akateemiset pätkätyöläiset, yksinhuoltajat, opiskelijat ja työttömät kuuluvat prekariaattiin.

Prekariaattia luonnehtii väliaikaisuus. Sitä pidetään epänormaalina tilana, josta tulisi nousta mahdollisimman pian tavallisten veronmaksajain ja velanottajain luokkaan. Siis kitkuttamaan ehkä parissakin palkkatyössä, jotta oman kodin autuus tulisi maksettua pankille. Väliaikaisuudesta ei ole enää tietoakaan, kun työpaikalla pyörähtää käyntiin seuraava YT-neuvottelukierros ja asuntolaina venyy 25:stä 30:een vuoteen. Pallo on jalassa eläkepäiviin asti, etenkin kun poliitikot kehottavat vain ottamaan lisää lainaa. Kansalaisten halutaan pelastautuvan kurimuksesta Paroni von Münchhausenin tapaan, nostamalla itse itsensä niskasta ylös.

Prekariaatin diktatuuri

Ketkä lama-Suomessa edustavat prekariaattia? Työttömänä on tällä hetkellä noin 158 0001, 188 4002 tai 228 4003 viranomaisesta riippuen. Kun tähän lisätään alaikäiset, eläkeläiset ja opiskelijat, jäljelle jää 2 600 000 työtä tekevää kansalaista eli alle puolet väestöstä. Näistä 37 0004 henkeä on kutsuttu YT-neuvotteluun.

Prekariaatti kasvaa voimakkaasti ja yhä laajemmista kansanosista. Mutta pääsevätkö prekariaatin nykyiset edustajat sittenkin helpommalla kuin isänmaallisesti velkaantuneet? He päätyvät maksumiehiksi, kun työpaikka menee ja pankit lihovat tuista. Suomalaisella uusprekariaatilla eli entisellä keskiluokalla on menetettävänään kaikki: eläke, säästöt, sijoitukset, talo, työ ja auto. Persaukisella työttömällä sen sijaan ei ole mitään.

Pelkääkö poliisi kansan enemmistöä?

Prekariaatti pelottaa. Joukon aktiivisimmat on listattu Suojelupoliisin verkkosivuilla (päivitys 20.7.2009: Supo oli piilottanut vuosikertomuksensa netistä, joten alkuperäinen teksti kannattaa kaivaa internet-arkistosta) yhteiskuntarauhan uhaksi anarkistien, vasemmistolaisten ja luonnonsuojelijoiden jatkoksi. Onko kansan enemmistöstä, prekariaatista, siis muodostumassa valtiollinen uhka, jolta poliisi suojelee vähemmistöä?

No, hätä ei ole tämän näköinen. Vaikka kansalaisten vapauksia halutaan poistaa ja valvontaa lisätä turvallisemman yhteiskunnan nimissä, ei totalitaarisen poliisivaltion perustaminen ole kuitenkaan mahdollista. Poliisi kärsii nimittäin poliisiylijohtaja Mikko Paateron mukaan resurssipulasta.

Tutustu koko Eufemismit -juttusarjaan. Suurkiitokset Juhani Sarsilalle etymologisesta avusta.

1) Tilastokeskus
2) Työ- ja elinkeinoministeriö
3) Työ- ja elinkeinoministeriön neuvotteleva virkamies Pekka Tiainen
4) SAK:n tilasto

Asiasanat: eufemismit, eufemismi, prekariaatti, precarius, yhteiskuntatieteet, työttömyys, konkurssi, epävarmuus, opiskelija, yksihuoltaja, pätkätyöläinen, akateeminen, veronmaksaja, velanottaja, palkkatyö, YT-neuvottelut, asuntolaina, lama-Suomi, keskiluokka, persaukinen, Suojelupoliisi, Supo, vuosikertomus, Mikko Paatero, poliisivaltio.

Viikon suosituimmat

About Päivi Kannisto

Helvetti | Dante Alighieri

Tuoreimmat kuulumiset

Trilogia Le grand cahier on kulttuuriskandaali | Agota Kristof

Lasikaupunki hämää ja harhauttaa | Paul Auster

Kirja-arvio: Oikeus nautintoon (Plateformen) | Michel Houellebecq

Kielitoimisto suosittaa lyhiksiä ja pyöröraikastinta

Kiinalainen niukkuuspeli

Tietoja Päivi Kannistosta

Kirja-arvio: Perheidyllistä pirullisesti