Sitaateilla brassailu | Päde kirjallisuudella

Jos et osaa laulaa, sano jee! Päde kirjallisuudella -sarja jatkuu. Tällä kertaa opettelemme brassailemaan sitaateilla. Niillä saat puheisiisi henkevyyttä ja älyn säihkettä pienellä vaivalla.

Sitaatti on valittava tarkoin. Ethän sorru sellaisiin latteuksiin kuin "Ollako vai eikö olla, kas siinä vasta kysymys". Jos haluat siteerata Shakespearea, käytä mieluummin Macbethia. Erinomainen ja ytimekäs sitaatti löytyy näytelmän avauskohtauksesta, jossa Macbethin synkän kohtalon ennustavat noidat keskustelevat. Kyseisen sitaatin voi laukaista esimerkiksi silloin, kun keskustelu on joutunut umpikujaan eikä kenelläkään ole enää mitään sanottavaa. Monimielisellä ironialla höystettynä sama sitaatti taas saa kuulijat äimistelemään, pitääkö puhuja heitä pilkkanaan.

Fair is foul, and foul is fair.
Häijy on kaunis ja kaunis on häijy. (Paavo Cajanderin suomennoksesta vuodelta 1885.)

Sitaatit voi esittää käännöksinä, mutta alkukielinen on luonnollisesti suositeltavampi. Etenkin silloin, jos teksti on latinan- tai kreikankielinen ja esittäjä pääsee brassailemaan myös kielitaidollaan. Sitaatteja lausuttaessa on tärkeää artikuloida selkeästi ja huolellisesti. Dramaattinen hiljaisuus ja katseen kiertäminen kuulijakunnassa virittävät tunnelmaan. Ylenpalttinen elehdintä ja ilmeily on sen sijaan syytä pitää minimissä.

Mä maalaispoika oon

Saunaillassa tai muussa vapaamuotoisessa tilaisuudessa kannattaa viljellä kansanomaisempia sitaatteja. Puhujahan ei halua erottua joukosta omalla erinomaisuudellaan, vaan sulautua joukkoon joviaalisti. Tällöin on hyvä, että sitaatti on yleisesti käytetty ja varmasti jo kaikkien kuulijoiden etukäteen tuntema. Erinomaisia valintoja ovat esimerkiksi entisten urheilijoiden sutkaukset:

Elämä, soon niinku laiffii. (Matti Nykänen)
Saksa on paska maa. (Seppo Räty)
Havuja, perkele! (Marjo Matikainen)

Kirjatohtori suosittaa keräämään ennakkoluulottomasti erilaisia sitaatteja varastoon. Näin et voi jäädä koskaan sanattomaksi. Taitavan esittäjän käsissä sitaateiksi käyvät vaikkapa STT:n uutiset tai Ylen merisää oikealla nuotilla lausuttuna, tai ajattomat tv-mainokset, jotka virittävät kuulijoissa nostalgisia muistikuvia. Mainittakoon esimerkkinä: "Valintatalon kassissa on talous vatupassissa" (Valintatalo). Ja mikäli laulutaitoa riittää, seuraava sitaatti saa yleisöltä epäilemättä raikuvat aplodit:

Ostakaa jäätelöö, Valion jäätelöö, Herkkujen herkku, sanoo myös serkku, Ah mikä maku, aivan kuin satu... (Valio)

Lopuksi vielä käytännön vinkki: Kun talletat sitaatit kännykkään tekstiviesteinä, säästät ulkoa opettelun vaivan.

Tervetuloa tutustumaan koko Päde kirjallisuudella -juttusarjaan ja vierailemaan Pätölän kylässä.

Asiasanat: päteminen, kirjallisuus, sitaatti, sitaatit, brassailu, puhe, kielitaito, Shakespeare, Macbeth, Nylon Beat, Matti Nykänen, Seppo Räty, Marjo Matikainen, STT, Yle, Valintatalo, Valio.

Viikon suosituimmat

Trilogia Le grand cahier on kulttuuriskandaali | Agota Kristof

Suolatut säkeet

Kirja-arvio: Alastonkuvia | Virpi Hämeen-Anttila

Kielitoimisto suosittaa lyhiksiä ja pyöröraikastinta

About Päivi Kannisto

Helvetti | Dante Alighieri

Senkin sika!

Kiinalainen niukkuuspeli

Tietoja Päivi Kannistosta

Kuinka minusta tuli postikorttikirjailija?