Haluatko kirjailijaksi?

Voit kuunnella tämän jutun Ylen kansalaismediakatsauksesta, viikko #14.

Kuinka teet kymppitonnin tilin parilla hassulla tekstarilla? Ilkka Kanerva ja Johanna Tukiainen ovat Helsingin Sanomien esikoistekstiviestikirjailijoita.Tekstiviestit ovat kotimaisen kirjallisuuden kuumin hittituote. Niillä voi kuka tahansa kännykänomistaja ansaita enemmän kuin yksikään bestseller-kirjailija apurahoilla.

Uran tekstiviestikirjailijana voi polkaista liikkeelle lähettämällä ja vastaanottamalla uskaliaita viestejä julkkiksilta ja myymällä ne medialle reviteltäväksi. Alan johtava lehti, Hymy, maksoi hiljan 10 000 euroa parista tekstiviestistä, kun pääministerin morsian tienasi yli tuhat kertaa laajemmasta teoksestaan vaivaiset 4 000 euroa. Vain verottaminen on Suomessa parempi bisnes!

Joka kuuseen kurkottaa…

Tekstiviestikirjallisuus voidaan jakaa eri alalajeihin, kuten eroottiseen, yhteiskunnalliseen ja poliittiseen kirjallisuuteen. Parhaissa teoksissa lajit yhdistyvät valtataistojen värittämäksi eroottis-yhteiskunnallis-poliittiseksi polemiikiksi, kuten olemme saaneet huomata.

Genren ominaispiirteenä on aforisminomainen ytimekkyys, minkä ansiosta lyhytjänteisinkään lukija ei jouda torkkumaan. Visuaalisuutta kaipaavat voivat liittää teoksiin grafiikkaa ja lisätä näin kerroksisuutta. Jos yksi kuva vastaa tuhatta sanaa, niin parhaimmillaan yksi ainut tekstiviesti vetää vertoja Marcel Proustin 7-osaiselle ja 3200-sivuiselle romaanisarjalle ainakin saadun julkisuuden määrässä.

…se kanervaan kapsahtaa

Ohessa pari tekstiviestiä, joilla ryömit uraputkeen. Lähettämällä ne riittävän kontroversiaalille kohteelle saatat ylittää teoskynnyksen. Esimerkiksi alan mesenaattina kunnostautunut Helsingin Sanomat voisi hyvinkin olla kiinnostunut esikoisviesteistäsi, ehkä jopa yksinoikeudella.

Lähdettäisiinkö yhdessä purjehtimaan Kataja nokalta Herne saareen? Otettaisiin kannella nakuna arskaa huovan alla piilossa ja oltaisiin kuin Uivelot.
Miten olisi romanttinen illallinen jossain pienessä ja syrjäisessä raflassa? Tai sitten voitaisiin tietysti säästää aikaa ja mennä suoraan asiaan, mutta mikä se asia vois olla?

Kun julkaisija on löytynyt, on syytä alkaa heti kolkutella Kirjailijaliiton ovia ammatti-identiteetin sertifioimiseksi. Voit tehdä sen kätevästi tekstiviestillä numeroon (09) 445 392. Jos hakemuksesi ei mene ensimmäisellä kerralla läpi, lähetä sama viesti yhä uudelleen kunnes kypsähtävät.

Tekstiviestit ovat suositeltava kirjallisuuden laji myös yhteiskunnallisesti. Niitä on helpompi valvoa kuin internetiä eikä kirjarovioitakaan tarvita. Soneran urkintateknologialla aloittelevat aktivistit saadaan napattua kiinni verekseltään ja näin ehkäistään mielipiteiden muodostumista. Eihän kansakunta, joka koostuu yksilöistä, voi olla yhtenäinen.

Asiasanat: tekstiviesti, tekstiviestikirjallisuus, haluatko kirjailijaksi, Ilkka Kanerva, ulkoministeri, Johanna Tukiainen, strippari, Kirjailijaliitto, ammatti-identiteetti, sertifiointi, kansakunta, kirjarovio, Sonera, urkintateknologia, yksilö, aforismi, bestseller.

Viikon suosituimmat

Ranskalainen juusto

Tuoreimmat kuulumiset

About Päivi Kannisto

Uusi äänikirja: Elämäni nomadina

Suolatut säkeet

Vapaana elämisen taito

Epätoivottu mainonta | Kirjallisuus ja tuotesijoittelu

Elämäni nomadina

Superrikkaat ja rutiköyhät