Kierrätys huijaa kuluttamaan

Lajitellut jätteet poltetaan sulassa sovussaLajitellaanko teillä roskia? Tiedätkö mihin sinun jätteesi päätyvät? Miksi?

Odottelimme tohtorska Santerin kanssa linja-autoa etelä-Kiinassa. Istuimme päivän linja-autoasemalla ja seurasimme aikamme kuluksi paikallisten askareita. Keskellä odotussalia tönötti roska-astia, jossa oli kaksi lokeroa, toinen kierrätettäville materiaaleille, toinen sekajätteille. Päivän päätteeksi siivooja tyhjensi molemmat samaan muovipussiin.

Toimitaanko näin vain Kiinassa?

Mielenkiintomme heräsi. Kiinan jälkeen olemme kiertäneet Ranskaa, Espanjaa ja Italiaa, ja tavanneet matkailijoita eri puolilta maailmaa. Olemme kyselleet, miten lajiteltu kierrätysjäte käsitellään eri maissa. Suurin osa ei ole osannut vastata kysymykseemme. Asiaan perehtyneet ovat sen sijaan tienneet kertoa, että kierrätetyt jätteet poltetaan energiaksi.

Eurooppa ei ole jätteiden poltossa poikkeus. Samaa tehdään vihreänä tunnetussa Uudessa-Seelannissa. Maassa asuessamme huomasimme, että kierrätys oli asukkaille kunnia-asia. Naapurimme pesivät tohkeissaan jätteensä ja pakkasivat ne vihreisiin muovisäkkeihin. Kierrätysauto keräsi roinista käyttökelpoiset kierrätyskeskukseen näytille pariksi kuukaudeksi, minkä jälkeen ne toimitettiin laivalla Australiaan poltettavaksi. "Kierrätyksessä on heikkoutensa. On kuitenkin parempi tehdä edes jotain kuin ei mitään", totesi paikallinen kierrätystä kehittävä virkamies. Kirjoitin aiheesta satiirin nimeltään "Kerskakierrättäjä" Kullattuun kakkalapioon.

Silmänlumetta ja puhdasta omaatuntoa

Italiassa mafia on ottanut rahakkaita kierrätysbisneksiä hoiviinsa. He saavat rahaa muiden muassa supermyrkkyjen käsittelystä. Aineet lastataan vanhoihin, käytöstä poistettuihin tankkereihin ja upotetaan mereen. Lievemmät myrkyt haudataan kallionkoloihin, kuten ydinjätteet Suomessa. Napolin ympäristökunnissa ne kaadetaan ojiin, josta ne huuhtoutuvat mereen. Lopputulos on sama kuin jätteiden polttamisessa: myrkyt päätyvät käsittelemättöminä takaisin luonnon kiertokulkuun. Se on halvempaa kuin kierrättäminen.

Tiedätkö, miten sinun kunnassasi toimitaan? Kuinka suuri osa lajittelemistasi jätteistä päätyy uudelleen käytettäväksi, missä ne käytetään ja mitä niistä valmistetaan? Vai poltetaanko kaikki roskat sulassa sovussa? Soitto kaupungintalolle riittää asian selvittämiseen. Jos roskat poltetaan, kierrätys tuhoaa luontoa säästämisen sijaan. Jätteiden käsittelyn ainoaksi tarkoitukseksi jää omantunnon puhdistaminen kuluttamisen kannustamiseksi. Ainoa kestävä ratkaisu luonnon saastumiseen on vähentää kulutusta.

Asiasanat: kierrätys, ympäristö, lajittelu, vihreä, roska, jäte, myrkky, Italia, Ranska, Espanja, Kiina, Uusi-Seelanti.

Viikon suosituimmat

Ranskalainen juusto

Tuoreimmat kuulumiset

About Päivi Kannisto

Uusi äänikirja: Elämäni nomadina

Suolatut säkeet

Vapaana elämisen taito

Epätoivottu mainonta | Kirjallisuus ja tuotesijoittelu

Elämäni nomadina

Superrikkaat ja rutiköyhät