Klassikosta vitsiksi | Päde kirjallisuudella

Vitsit on syytä valita tarkoin kaunopuheisessa seurassaKirjallisuudenystävä ei sorru seurassa banaaleihin blondivitseihin, vaan esittää valittuja paloja klassikkokirjallisuudesta. Kirjatohtorin uuden, Päde kirjallisuudella -juttusarjan ensimmäisessä osassa tiivistetään ranskalainen näytelmäklassikko salonkikelpoiseksi vitsiksi.

Jean Anouilhin ja Jean Aurenchen kirjoittama näytelmä Augustus (1929) vie ranskalaiseen palatsiin, jossa vietetään herttuattaren syntymäpäivää. Päivänsankarin pojanpojalta Augustukselta odotetaan juhlapuhetta jännityksellä, sillä poika ei ole puhemiehiä. Hän kykenee sanomaan vain yhden sanan päivässä. Kotiopettaja on valinnut onnitteluksi "Greetings", mutta hämmentyneen Augustuksen kurkusta kumpuaakin "Thanks". Herttuatar poistuu salista raivostuneena.

Vuosia myöhemmin palatsissa juhlitaan jälleen herttuattaren syntymäpäivää. Augustus puuttuu vielä juhlavieraiden joukosta ja kotiopettaja epäilee hänen harjoittelevan peilin edessä sanaansa. Onnitteluksi on valittu tällä kertaa "Prosperity". Kun Augustus saapuu viimein paikalle, hän seisoo herttuattaren edessä tuppisuuna ja laittaa kotiopettajan lukemaan puolestaan kirjeen. Kirjeessä Augustus tunnustaa rakastavansa Hélène -nimistä naista. Herttuatar pyörtyy.

Koittaa kosiomatkan aika. Kotiopettaja on valmistellut tasan kolmeenkymmeneen sanaan sovitetun puheen. Augustus on pidättäytynyt puhumasta kuukauteen säästääkseen sanoja.

H-hetkenä Augustus ja Hélène tapaavat kylänraitilla. Augustus kakaisee puheen elämänsä naiselle ja odottaa jännityksellä vastausta. Hélène hymyilee kauniisti ja kaivaa jotakin koristaan. "Anteeksi, mutta voisitte toistaa?" hän kysyy ja asettaa kuulotorven korvalleen.

Tervetuloa tutustumaan koko Päde kirjallisuudella -juttusarjaan ja vierailemaan Pätölän kylässä.

Asiasanat: päteminen, kirjallisuus, klassikko, näytelmä, vitsi, Jean Anouilh, Jean Aurenche, Augustus, Ranska.

Viikon suosituimmat

Trilogia Le grand cahier on kulttuuriskandaali | Agota Kristof

About Päivi Kannisto

Kielitoimisto suosittaa lyhiksiä ja pyöröraikastinta

Kirja-arvio: Alastonkuvia | Virpi Hämeen-Anttila

Kiinalainen niukkuuspeli

Suolatut säkeet

Lasikaupunki hämää ja harhauttaa | Paul Auster

Haloo, hei ootsä siellä? | Bret Easton Ellis

Kirja-arvio: Häpeäpaalu | J.M. Coetzee

Miksi Suomi ei houkuta huippujohtajia?