Kirja-arvio: Mark Haddonin Yöllisen koiran merkillinen tapaus muistuttaa Sademiestä

Kirja-arvio: Mark Haddonin The Curious Incident of The Dog In The Night-time (Vintage Books, Random House, New York, 2003. Suom. Yöllisen koiran merkillinen tapaus.).Lukuvuorossa on näppärä pikku kirja, joka johdattaa lukijan oudolla tavalla kiehtovaan maailmaan.

Mark Haddonin The Curious Incident of The Dog In The Night-time (Vintage Books, Random House, New York, 2003. Suom. Yöllisen koiran merkillinen tapaus.) kertoo autistisesta Christopherista, joka on kuin nuorempi painos Dustin Hoffmannin esittämästä Sademiehestä (1988).

Christopheria ohjaavat konemainen logiikka ja pakkomielteet. Hän säätelee elämäänsä tarkoin ja pitää minuuttiaikatauluista, sillä ne estävät häntä eksymästä hallitsemattomaan ajan virtaan. Omaa toimintaansa hän kuvaa tietokonetermein. Kun hän joutuu uuteen paikkaan, hänen aivonsa ylikuormittuvat kuin tietokoneen prosessori ja jumiutuvat. Seurauksena on paniikki.

I have to close my eyes and put my hands over my ears and groan, which is like pressing Ctrl-Alt-Del and shutting down programmes and turning the computer off and rebooting, so that I can remember what I am doing.

Kirjan juoni etenee pienen dekkaritehtävän avulla, jossa selvitetään kuolleen koiran tapaus ja siihen kietoutuva perhetragedia. Pelkistetty tarina, kieli ja tyyli tukevat toisiaan. Kirjaa lukiessa tuntuu kuin vierailisi toisessa todellisuudessa, jossa matka liukuportailla tai junalla ovat suuria ja haasteellisia seikkailuja.

Asiasanat: Mark Haddon, The Curious Incident Of The Dog In The Night-time, Yöllisen koiran merkillinen tapaus, autisti, autismi, sademies, Dustin Hoffman.

Viikon suosituimmat

Trilogia Le grand cahier on kulttuuriskandaali | Agota Kristof

Tuoreimmat kuulumiset

Kuinka minusta tuli postikorttikirjailija?

Elämäni nomadina

Oikeat vastaukset maailman vaikeimpiin kysymyksiin

About Päivi Kannisto

Elokuva Moskiittorannikko

Epätoivottu mainonta | Kirjallisuus ja tuotesijoittelu

Lapsiporno | Nettisensuuri