Chile | Kirjat ja viini
Olemme edenneet kirja ja viini -sarjan toiseen osaan. Tällä kertaa vuorossa ovat chileläiset viinit, joita on nykyään Suomessa ilahduttavasti tarjolla myös kansan suosimissa tukkupakkauksissa.
Chileläiset viinit ovat tunnettuja erinomaisesta hinta-laatu -suhteestaan. Kirjatohtorin esittelyvuorossa ovat kartonkipakatut viinit, joita on saatavilla kahden ja kolmen litran töniköissä. Ne ovat käteviä erityisesti illanistujaisissa ja mökillä.
Kartonkiviinejä ja kiellettyjä kirjoja
Kartonkipakkauksissa saa suomalaisten suosimaa Gato Negro cabernet sauvignon'ta, mutta ota ihmeessä jotain muuta, sillä varmempaa ja tylsempää valintaa saa hakea. Edullisemmat Luna Negra tai Santa Helena merlot't ovat taatusti käypiä vastineita rahoillesi keskitäyteläisten viinien kategoriassa. Sitä paitsi mitä järkeä olisi kehuskella muovipussiin säilöttyjen viinien hienoudella? Moisella rehvastelulla näyttäisit vain tietämättömyytesi tässä kansankulttuurin jalossa lajissa.
Kartonkiviinin kera on hyvä uppoutua Gabriel García Márquezin kirjoittamaan reportaasiin Las aventuras de Miguel Littín clandestino en Chile (1986; suomennettu nimellä Miguel Littinin maanalainen seikkailu Chilessä). Kirja kertoo chileläisen elokuvaohjaajan, Miguel Littínin, vierailusta entiseen kotimaahansa. Littínin nimi oli Pinochetin listalla niiden karkotettujen joukossa, joilta vierailu entiseen kotimaahan oli kielletty. Littín matkusti maahan väärällä passilla, väärän puolison seurassa, ja meni viranomaisille täydestä kuin kartonkiviini. Hän sai filmattua matkansa aikana materiaalia Chilen diktatuurista kertovaan dokumenttiinsa (Acta general de Chile , 1986).
Márquesin kirja sai Chilessä kyseenalaista julkisuutta, sillä maan sisäministeriö poltti ensimmäisestä painoksesta huhujen mukaan 15.000 kappaletta. Toisaalta, eräissä asioissa määrä ratkaisee enemmän kuin laatu kuten halppisviineistä tiedetään.
Tutustu koko Kirjat ja viini -juttusarjaan.
Asiasanat: kirjat, viini, punaviini, Chile, Merlot, kartonkipakkaus, Gabriel Garcia Márquez, Pinochet, Miguel Littin.