Kuuluisuuksilla elvistely | Päde kirjallisuudella

Name-dropping eli arvostetuilla kirjoittajilla elvistely: mitä vaikeatajuisempiin ajattelijoihin viittaat, sitä enemmän ansaitset arvostusta.Kirjatohtorin Päde kirjallisuudella -sarjan edellisessä niksissä opeteltiin brassailemaan sitaateilla. Name-dropping eli arvostetuilla kirjoittajilla elvistely on sille läheistä sukua. Mitä vaikeatajuisempiin ajattelijoihin ja teoksiin puheissasi viittaat, sitä enemmän saat kuulijoiltasi arvostusta.

Filosofiassa kannattaa viitata esimerkiksi ranskalaiseen Jacques Derridaan. Häntä pidetään yhtenä käsittämättömimmistä dekonstruktionisteista. Sinun ei tarvitse tuhlata aikaasi sen selvittämiseen, mistä dekonstruktionismissa on (tai paremminkin ei ole) kysymys. Riittää, kun viittaat Derridan teoriaan erosta ja yleisö lentää ällistyksestä persuuksilleen.

Rakastaa, ei rakasta, rakastaa

Lyhyesti sanottuna kysymys on siitä, että ilmeisesti lukihäiriöstä kärsivä Derrida kirjoittaa 'eroa' tarkoittavan ranskan kielen sanan väärin (différance, kun pitäisi olla différence). Derridan mukaan kirjoitusvirhe kuvastaa 'eroa' paremmin kuin sille varattu sana. Se on kuin "jatkuva tulemisen tila" eikä tässä ole kyse seksistä.

Otetaan esimerkki. 'Mustan' olemassaolo edellyttää 'valkoista' ja 'hyvän' olemassaolo 'pahaa'. Musta on siis ei-valkoinen ja hyvä on ei-paha - toista ei ole olemassa ilman toista. Kun merkitys huojuu näiden vastakohtaisten ääripäiden välillä kuin pajunvitsa tuulessa, se on jatkuvassa tulemisen tilassa. Aivan kuten sanat 'différence' ja 'différance'.

Sinäkin voit olla kuolematon

Kun haluat olla maanläheisempi ja säästää yleisöäsi ylenmääräiseltä huimaukselta, viittaa esimerkiksi Macchiavelliin. Miehen teos Ruhtinas (Prince) on ohjannut useita politiikan kärkinimiä, muiden muassa George W. Bushia, mikä todistanee hieman vähäisemmänkin järjenkäytön riittävän tämän klassikon maineella ratsastamiseen. Macchiavelliltä on peräisin lentävä lause "Perception is reality", eli että valtaosa ihmisistä pitää totena sitä, miltä asiat näyttävät. Tätä totuutta voit itsekin käyttää hyväksesi. Viittaamalla arvostettuihin teoksiin saat itse osaksesi samaa arvostusta. Teoksiin varastoitunut kuolemattomuus virtaa kirkastamaan sinunkin auraasi.

Suuret ideat ja niiden lähteet saat napattua kätevästi netistä, sillä kenellä olisi tänä päivänä aikaa lukea mitään noin korkealentoista, tai ylipäätään mitään muutakaan. Wikipedia on erinomainen lähde. Sieltä löytyy lyhyitä johdatuksia kuuluisien ajattelijoiden teorioihin. Voit opetella esimerkiksi Marxin ja Sartren pääteesit tai Einsteinin suhteellisuusteorian käden käänteessä. Kokeile vaikka. Referoi seuraavalla liikelounaalla, korkeakoulun luennolla tai työpaikan kahvipöytäkeskustelussa esimerkiksi Leninin näkemystä, jonka mukaan vasemmistolaisuus on kommunismin penikkatauti, ja ihastele äimän käkenä pällistelevää yleisöäsi.

Yksinkertaisin name-droppingin muoto on heitellä pelkkiä kuuluisuuksien ja kirjojen nimiä aivan kuin tuntisit kaikki henkilökohtaisesti. Jos joku sitten erehtyy kysymään tyhmiä, katso asianomaista nenänvarttasi pitkin. Voit vastata hänelle Kirjatohtorin tavan takaa kuulemilla, kuolemattomilla sanoilla: "Kaikkien idioottien kanssa sitä joutuukin keskustelemaan!"

Tervetuloa tutustumaan koko Päde kirjallisuudella -juttusarjaan ja vierailemaan Pätölän kylässä.

Asiasanat: Päteminen, kirjallisuus, kuuluisuus, elvistely, name-dropping, Derrida, dekonstruktionismi, Macchiavelli, Ruhtinas, George W. Bush, Marx, Sartre, Lenin, Einstein, suhteellisuusteoria, Wikipedia.

Viikon suosituimmat

Trilogia Le grand cahier on kulttuuriskandaali | Agota Kristof

Kielitoimisto suosittaa lyhiksiä ja pyöröraikastinta

About Päivi Kannisto

Sisäkuvia | Woody Allen

Kirja-arvio: Perheidyllistä pirullisesti

Suolatut säkeet

Superrikkaat ja rutiköyhät

Kunnostaudu kriitikkona | Päde kirjallisuudella

Kuvakirjan kanssa vessaan

Elämäni nomadina