Passi kuntoon pikaliimalla

Älä vempsuta passia -esite Seteciä varten tohtorskan kontribuoimanaPääsin konkreettiseen kirjatohtorointiin. Viimeisimmällä viisuminhakumatkalla passini muovitettu tietosivu irtosi lähes kokonaan. Se oli kiinni enää sentin sidonnassa. Arvelin, että seuraavalla rajanylityksellä sivu lentäisi iloisesti maahan passintarkastajan käsistä.

"On se kumma, että eletään 2000-lukua eikä saada edes yhden passin sivuja pysymään kasassa" tuskailin. Tätä ei edes Tarja Halonen voisi kutsua suomalaiseksi laatutyöksi. Santeri riemastui aiheesta, sillä hänen passeistaan oli aiemmin rikkoutunut jo kaksi Setecin valmistusvirheen takia ja kolmas on hajoamassa. Hän väsäsi oikopäätä mestariyritykselle oheisen mainoksen.

Kallis virhe

Luin netistä, että teippaamista tai ylipäätään minkäänlaista passin korjausta ei suositella. Viranomaiset eivät kuulemma hyväksyisi kokoon kursittua dokumenttia ainakaan Suomessa. Totesin, että irtolehtipainoksella rajanylitys saattaisi sujua vieläkin huonommin, eivätkä Suomen hyväksynnät muutenkaan painaneet vaakakupissa. Seuraava lentomme oli alle viikon sisällä eikä siihen hätään uutta passia saisi mistään.

Kaiken kukkuraksi hankintakulut olisivat korkeat. Uusi passi olisi haettava Bangkokista viikon odotteluineen. Se tietäisi vähintään 300 euron ylimääräisiä kuluja, joista Setec korvaisi Santerin kokemusten mukaan mahdollisesti vain uuden passikuvan hinnan alkuperäistä paragon-kuittia vastaan. Minun kontolleni jäisivät edestakaiset lennot Bangkokiin, seitsemän yötä hotellissa, kuriirikulut passin toimittamisesta Helsingistä Bangkokiin ja uuden viisumin hankintakulut, sillä nykyinen viisumihan menisi vanhan passin mukana tuhottavaksi.

Teippiä vai liimaa?

Ystävämme kertoi laittaneensa oman passinsa kasaan liimalla ja täydestä oli mennyt. Ryhdyin tuumasta toimeen. Otin pikaliimaputkilon käteen ja tursotin tököttiä saumakohtaan. Annoin liiman kuivua ja laitoin passin varovasti kiinni. Puristin vihkosta vielä hetken, että korjattu sivu pysyisi varmasti kiinni. Tämä osoittautui virheeksi. Liima ei ollutkaan täysin kuivunut, vaan irrotti paperin pintaa parin millimetrin matkalta kummaltakin puolen saumaa. Järkeilin, että virhe saattaisi koitua eduksi: näin kotitekoisen näköistä tekelettä voisi tuskin väittää väärennökseksi.

Passin tulikoe oli uudenvuoden päivänä, jolloin menimme kahden passintarkastuksen läpi. Rajavartiomiehet eivät kiinnittäneet passin ulkoasuun mitään huomiota, vaan työnsivät sen lukulaitteeseen ja läiskäisivät leimat. "Kyllä pikaliima on hieno keksintö" ihailin.

Jotta tähän niksiin saataisiin lopuksi myös hieman Pirkkaa mukaan, voit omaa passiasi korjatessa vetää sukkahousut päähän liimauksen ajaksi.

Asiasanat: Passi, Setec, passintarkastus, rajavartiomiehet, Tarja Halonen, laatutyö, suomalainen, teippi, liima, pikaliima, sukkahousut, Pirkka.

Viikon suosituimmat

Kielitoimisto suosittaa lyhiksiä ja pyöröraikastinta

Ranskalainen juusto

Kirja-arvio: Perheidyllistä pirullisesti

Tuoreimmat kuulumiset

Kullatusta kakkalapiosta äänikirja

Elokuva Cape Fear | Martin Scorsese

Tyttö joka leikki tulella | Stieg Larsson

Hahmontunnistuksessa eletään eilistä | William Gibson

Antisankareita