Piraattikirja

Kaakkois-Aasiassa painaminen on halpaa ja kadulta saa piraattikirjoja. Toisinaan myös halvalle paperille painettujen kopioiden sisältöä on peukaloitu.

This blog is also available in English: Pirate Books: Lonely Planet Cambodia (2007 Enhanced Edition).

Kaakkois-Aasiassa kirjojen painattaminen on halpaa ja kadulta on helppo ostaa länsimaisten kirjojen piraattiversioita. Useimmat ovat halvalle paperille painettuja näköiskopioita, mutta toisinaan myös sisältöä on uudistettu.

Törmäsin Kambodžassa piraattipainokseen Lonely Planet -matkaoppaasta. Se osoittautui hulvattomimmaksi matkakirjaksi, jonka olen lukenut sitten Molvanîan. Kirjassa annetaan mm. ohjeita siihen, miten köyhyyden ja Khmer Rougen lannistamille kambodžalaisille voi ilmaista osanottoaan: halaamalla heitä, erityisesti jos he ovat köyhiä. Pistämätön luku on otsikoitu "Halaa niitä kuten Angelina". Angelina viittaa luonnollisesti ihanaenkeli, näyttelijä Angelie Joliehin, joka tekee näin missä ikinä matkustaakin.

Meissä kaikissa asuu pieni Mao

Kambodžaan saavuttaessa matkalaisia kehotetaan ostamaan muodikas Mao-hattu ja kietaisemaan kaulaan punainen huivi. Näissä asusteissa ja naama näkkärillä voi sitten murehtia Khmer Rougen aiheuttamia kärsimyksiä.

Kirja parodioi Lonely Planet -rinkkamatkailijoita, jotka pyrkivät ymmärtämään annelitempakkamaisesti paikallisia ja elämään kuten he. Harva myöntää, että samoja polkuja tallaavat omatoimimatkaajatkin ovat vain massaturisteja. Kirjoitimme aiheesta Santerin kanssa taannoin artikkelin Are we guests or tourists?, jossa kyseenalaistimme erilaisia rinkkamatkailuun liittyviä myyttejä.

Krang - elämysmatkailijan unelma

Piraattikirjassa vastataan elämyksellisyyden tarpeeseen. Lukijoille esitellään upouusia kohteita, joihin matkaamalla voi olla aidosti erilainen ja extreme. Kohteiden helmi on Krangin kylä, jonka uusiseelantilaiset vaeltajat löysivät vuonna 2004.

Krangiin eivät modernit uskonnot ole rantautuneet. Ihmiset elävät angkorilaisen teokratian, salaperäisten totemismiuskomusten ja antropomorfisten jumaluuksien keskellä. Alue on luonnollisesti vaikeapääsyinen eikä matkailijoita hemmotella palveluilla. Varsinaisia majapaikkoja ei ole Dreamtigeria lukuun ottamatta. Sen omistaa Prak-niminen mies, armoitettu tarinankertoja ja entinen Khmer Rougen sotilas. Mikäli tämä seudun ainoa majatalo sattuu olemaan täynnä, voi virittää riippumaton minkä tahansa tolppatalon alle. Talon omistajat ovat todennäköisesti ylpeitä saadessaan isännöidä vieraita ja tarjoavat eksoottisia herkkuja kuten koiraa, käärmettä tai villisikaa.

Löydät Krangin seuraavasti: tie kulkee Kompong Thomista pohjoiseen tietä numero 64. Voit valita kaksi eri reittiä kääntyessäsi oikealle itään, kohti vuoria. Pääset perille joko tietä 220 tai 64. Ensimmäinen vaihtoehdoista ohittaa kauniin Samboour Prey Kukin temppelin ja lienee siksi suositeltavampi. Tavataan Krangissa!

Asiasanat: Piraattikirja, kopio, Lonely Planet, matkaopas, Kaakkois-Aasia, Kambodža, Mao, Angelie Jolie, Krang.

Viikon suosituimmat

Ranskalainen juusto

Tuoreimmat kuulumiset

About Päivi Kannisto

Uusi äänikirja: Elämäni nomadina

Suolatut säkeet

Vapaana elämisen taito

Epätoivottu mainonta | Kirjallisuus ja tuotesijoittelu

Elämäni nomadina

Superrikkaat ja rutiköyhät