Sentimentaalisesti ystävyyssuhteista: Anna Gavaldan Kimpassa

ReissukissaRanskalainen kirjastonhoitaja ihmetteli, kun kerroin Anna Gavaldan kuuluvan suomennettujen ranskalaiskirjailijoiden joukkoon. Hän mietti hetken ja tokaisi: “No, esitetäänhän hänen kirjoissaan hyviä tunteita”.

Gavaldan Ensemble, c'est tout (Le Dilettante, Pariisi, 2004. Suomennettu nimellä Kimpassa.) on heppoinen tarina kaltoin kohdelluista ihmisistä, jotka päätyvät kämppiksiksi. Romaanin keskushenkilönä on Camille, anorektinen siivooja, joka kärsii masennuksesta. Hän tapaa Philibertin, aatelisen ja ujon postikortinmyyjän, joka majoittaa hänet luokseen.

Kolmas kämppiksistä on Frank, rääväsuinen ja huonokäytöksinen keittiömestari, renttu, johon Camille luonnollisesti tarinan edetessä rakastuu. Myöhemmin joukkio täydentyy Frankin sairaalaan joutuneesta isoäidistä, La Paulettesta, jolloin saadaan mukaan myös vanhus- ja omaishoidon kysymyksiä hoivaviettisille.

Kirjan suosio perustuu siihen, että päähenkilöt ovat tuikitavallisen oloisia naapurintyttöjä ja -poikia. Tapahtumia katsotaan pienen ihmisen arkisesta näkökulmasta ja dramatiikkaa ammennetaan sentimentaalisuudesta. Teksti vetoaa tunteisiin manipuloiden ja itsestään tietoisesti, hieman Hollywoodin unelmatehtaan tapaan.

Kirjan kohderyhmä lienee keski-ikäisissä ja hieman varttuneemmissa naisissa. Jos Stieg Larssonin dekkari Millenium edusti miehistä fantasiaa useista partnereista ja vapaista suhteista, Kimpassa on platonista suhdetta kaipaavien naisten haavekuva. Camillella on kämppiksinä kaksi miestä, jotka pitävät hänestä huolta, ruokkivat ja pitävät seuraa, mutta eivät vaadi seksiä.

Kirja henkii melankoliaa ja luopumista. Elämä ei ole tuonut onnea, mutta sitä ei enää jakseta tavoitellakaan. Henkilöille riittää, että he ovat yhdessä: “Ensemble, c'est tout”.

Asiasanat: Anna Gavalda, Ensemble c'est tout, Kimpassa, kirja-arvio, romaani, ihmissuhteet, Ranska.

Viikon suosituimmat

About Päivi Kannisto

Helvetti | Dante Alighieri

Tuoreimmat kuulumiset

Trilogia Le grand cahier on kulttuuriskandaali | Agota Kristof

Lasikaupunki hämää ja harhauttaa | Paul Auster

Kirja-arvio: Oikeus nautintoon (Plateformen) | Michel Houellebecq

Kielitoimisto suosittaa lyhiksiä ja pyöröraikastinta

Kiinalainen niukkuuspeli

Tietoja Päivi Kannistosta

Kirja-arvio: Perheidyllistä pirullisesti