Trilleri Kingdom Come | J.G. Ballard
Ballardin hieno ja synkeäsävyinen trilleri kertoo kulutusmanian riivaamista ihmisistä, joille ostoskeskus on pyhättö.
Kingdom Come (HarperCollins, Lontoo, 2006. Ei suomennettu.) -romaanin päähenkilö on potkut saanut mainosmies Richard Pearson, joka alkaa selvittää isänsä kuolemaa Brooklandsissa, Lontoon esikaupungissa. Lähiötä hallitsee valtava ostoskeskus, jossa isä sai surmansa kuohuttavalla, mutta muodikkaalla tavalla: riehumaan alkaneen ampujan luodista.
Lähiöstä tulee Richardille pakkomielle ja hän muuttaa sinne selvittääkseen isänsä kuolemaa. Hän epäilee poliisia, jonka kiinnostus jutun selvittämiseen laimenee, kun ensimmäinen epäilty osoittautuu syyttömäksi. Kaikki muutkin Richardin tapaamat henkilöt tuntuvat pelaavan omaan pussiinsa. Juttu mutkistuu entisestään, kun Richard löytää isänsä kaapista runsaasti natsirekvisiittaa. Oliko entinen lentokapteeni sekaantunut fasistisiin järjestöihin ja saanut siksi surmansa?
Valokeila kohdistetaan Brooklandsin myyttiseen ostoskeskukseen, johon mennään kuin kirkkoon, täyttämään emotionaalisia tarpeita ja sisäistä tyhjyyttä. Brooklandsissa vain harvoilla on omia mielipiteitä. Sisäistä köyhyyttä paikataan kulutuksella. Kirjan eräässä osuvassa sitaatissa kysytään, onko kansalaisoikeuksilla virkaa tällaisessa maailmassa. Mitä hyötyä on mielipiteen ilmaisun vapaudesta, jos ei ole mitään sanottavaa? Entä mitä hyötyä on yksityiselämästä, jos se on vain personoitu vankila?
Ballard näyttää, että kulutusyhteiskunnan tyhjyydestä on lyhyt matka fasismiin. Mielipiteettömät tarvitsevat jonkun, joka sanoo mitä tehdä, olkoon se sitten poliitikko tai vaikka tv-juontaja kuten Brooklandsin ostoskeskuksen kanavalla alati hymyilevä David Cruise. Kuluttaminen turruttaa ja etäännyttää ihmiset itsestään ja elämästä.
Britannian sisäministeriölle Brooklands on oiva testilaboratorio, jossa selvitetään päivän politiikan trendikkäitä koukkuja: ihmisten unelmia ja tarpeita, pelkoja ja toiveita. Tavoitteena on johtaa ihmisiä yhä tehokkaammin ja karsia erilaisia epävarmuustekijöitä. Jopa väkivalta on lähiössä strukturoitua. Paikallisissa urheilukisoissa kytee rasismi, jonka seurauksena kokonaisia katuja sytytetään tuleen etnisten puhdistusten suorittamiseksi. Hulluus jää ainoaksi vapaudeksi, joka lähiön asukeille on suotu.
Ballardin kuvaus materialistisesta yhteiskunnasta on kiehtova. Kirjassa on paljon kertovaa osuutta ja vähän dialogia, mutta tarina vie siitä huolimatta mukaansa.
Ballardilta on suomennettu teokset Super-Cannes, Tornitalo (High rise), Crash = Kolari, Kiitos naisten (The Kindness of Women), Luomisen päivä (Day of Creation) ja Auringon valtakunta (Empire of The Sun).
Asiasanat: J.G. Ballard, Kingdom Come, kirja, kirja-arvio, trilleri, kulutusyhteiskunta, kuluttaminen, ostoskeskus, ostosparatiisi, fasismi, mielipiteen ilmaisun vapaus, yksityiselämä, testilaboratorio, lähiö, Brooklands, Lontoo, Englanti.