Itsesensuuri | Nettisensuuri
Sensuuri on saanut uusia muotoja, kun internetin käyttäjäkunta on kasvanut ja erilaiset keskusteluryhmät yleistyneet. Nettiin on muodostunut samanmielisten yhteisöjä, jotka karkottavat vääriä mielipiteitä esittävät, kriittiset keskustelijat joukostaan. Karkotustaktiikat ovat usein valtiollista valvontaa ja sisällön suodattimia tehokkaampi ja salakavalampi sensuurin muoto. Siltä eivät edes länsimaiset netinkäyttäjät ole suojassa.
Kritiikki ja eri mieltä oleminen samastetaan keskusteluryhmissä usein moittimiseen, ilonpilaamiseen ja rauhanhäirintään. Myönteisyydellä taas on tärkeä sosiaalinen tehtävä. Se yhdistää samanmieliset yhteisöksi, jonka avulla voi pönkittää omaa egoaan ja ruokkia päiväunelmiaan. Keitä ovat sitten ne onnettomat, jotka joutuvat sensuurin kynsiin?
Yritimme etsiä Santerin kanssa kohua herättäneen nettipersoonan, Niilo Paasivirran, kirjoittamia vanhoja tekstejä Platinainen pilvenreuna -kirjamme taustamateriaaliksi, mutta sivuja oli sensuroitu. Poissa olivat esimerkiksi Petteri Järvinen Fan Club -sivut. Kun kysyimme syytä, Niilo Paasivirta vastasi: "Muistaakseni joku valitti siitä nyysseissä [keskusteluryhmät], joten suljin sen väliaikaisesti (yleensä valittaja närkästyy, kun näin tehdään ☺), enkä muistanut avata.”
Case: USA Haters' Home Page
Paasivirran sivujen huumori on monille liikaa. Keskusteluryhmissä on useita keinoja, joilla tämänkaltaiset, häiritsevät sanankäyttäjät torjutaan. Kirjoittajan mielipiteet voidaan ensinnäkin tulkita ahdasmielisiksi ja pahansuopaisiksi tai henkilö jääviksi ottamaan kantaa. Toinen taktiikka on samastaa kritiikki ja sen esittäjä. Henkilön sanomisten katsotaan juontuvan esimerkiksi hänen omista ongelmistaan, kuten huumeiden käytöstä, psyykkisestä sairaudesta tai vähä-älyisyydestä. Ikäviä mielipiteitä esittävät saadaan näyttämään näin joko omassa elämässään onnettomilta tai pahantahtoisilta häiriköiltä.
Eriävät mielipiteet saavat helposti aikaan valtaisan tunneryöpyn, joka voi ulottua säälistä tappouhkauksiin. Paasivirran USA Haters' Home Page on saanut lukijoiltaan seuraavanlaista palautetta, jossa edellämainitut karkotus- ja teilaustaktiikat ruumiillistuvat.
You don't know the first thing about America. What did you do, sniff some glue and come up with all those crackpot items
It always gives me a little pleasure when some one from a backwater nation such as yours, thinks anyone in the U.S. cares what you have to say, one way or another . Stick with rounding up Raindeer and screwing around in the snow. Anything else is beyond your limited abilities.
Grow up asshole.
YOU ARE A COMUNIST IDIOT!!!!!!
STAY OUT OF OTHER PEOPLES bisnes. DON'T FORGET IT'S A FREE COUNTRY AND WHAT I DO IN MY HOME IS MY bisnes!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
(--) you appear, in fact, to have a serious psychological problem. I believe Jung would have called it "embracing the Shadow archetype." (Look it up.) Your lists are all projections of hatred against something against which you cannot revenge yourself.
Hey you sick Finnish basterd how about coming over to the good old USa and getting your ass kicked? any way me and a bunch of people don't like the garbage you have put on the internet, so were gonna make sure it comes down :) so watch out!
I could most likely kick your gay racist Finnish ass any day of the week. (--) However, I strongly advise you against travelling to America, as we do not tolerate such bullshit in this country. If you posted these pages from America, you would get the crap beaten out of you on a daily basis. I wish that shitheads such as yourself would have their space on the web taken away, so that people such as myslef would not have to deal with them. You give a poor impression of the Finnish race. I hope that not all of them are as racist, stupid, and hateful as you. May your gay ass burn in Hell for all eternity.
Kuten esimerkeistä huomaa, torjuntataktiikoissa on usein kysymys puutteellisista viestintätaidoista. Kun keskustelun argumentit loppuvat, kirjoittajat alkavat solvata ja uhkailla. Paasivirta on nettiveteraani ja kirjoittanut Nyyssiväittelyn oppaan, joka pureutuu keskustelun teilaustaktiikoihin yksityiskohtaisesti. Neuvojen pätevyyden voi todeta ottamalla itse kantaa mihin tahansa vähänkään intohimoja herättävään keskustelunaiheeseen.
Case: Matkailufoorumit
Me saimme Santerin kanssa vastaavanlaista vihaista postia, kun kirjoitimme matkablogiimme jutun Thaimaan viisumikäytännöistä ja maata ruokkivasta seksiturismista. Juttuamme epäiltiin eräässä matkailuaiheisessa keskusteluryhmässä trolliksi. Kenenkään ei voitu kuvitella tunnustautuvan niin ahdasmieliseksi, pahansuovaksi ja tietämättömäksi, että olisi kritikoinut monen rakastamaa lomaparatiisia. Julkaisimme keskustelusta analyysin. Keskeisenä havaintonamme oli se, että keskusteluryhmät ruokkivat niin kutsuttua ryhmäajattelua.
Ryhmäajattelun käsite on peräisin psykologi Irving Janisilta ja sillä tarkoitetaan strategisiin virhearvioihin johtavaa ajattelua. Bisneksessä tämä voi tarkoittaa esimerkiksi sitä, että itsevarma ja omavoimainen tuotekehitysryhmä ei kuuntele asiakkaidensa toiveita, vaan kehittää mielestään täydellisen tuotteen. Kun tuote sitten lanseerataan, sille ei välttämättä ole kysyntää niin hienosti muotoiltu ja teknologisesti innovatiivinen kuin se onkin. Suomen mobiilibisnes tarjoaa asiasta useita käytännön esimerkkejä kaivamattakin.
Internetissä ryhmäajattelu näkyy siinä, että keskusteluryhmät määrittelevät omat totuutensa sekä ne säännöt, joiden mukaan kohdetta saa tarkastella. Eriävien mielipiteiden esittäjät jyrätään konsensuksen nimissä. Näin keskustelu typistyy varsin yksipuoliseksi. Ryhmään ei tule uusia näkemyksiä, vaan se ruokkii lähinnä jäsentensä jakamien intressien ajamista eli hyväksynnän hakemista muilta yhteisön jäseniltä ja oman egon pönkittämistä. Siinä ei auta olla eri mieltä, vaan myötäillä kavereita.
Internetin käyttäjien itsesensuurilla on paljon yhteistä suomettumisena tunnetun ilmiön kanssa. Käyttäjät eliminoivat jo etukäteen mahdollisesti ristiriitoja herättävän sisällön. Tämän seurauksena internetin keskustelupalstoilta on hävinnyt vanha anarkistinen moniarvoisuus ja siitä on tullut valtavirtaa. Tähän mitäänsanomattomaan sisältöön sensorien vainoama pornokin mukautuu hyvin. Onhan se vain yksi, vaikkakin poikkeuksellisen suosittu valtakulttuurin laji.
Tutustu koko Nettisensuuri-juttusarjaan
Asiasanat: Nettisensuuri, itsesensuuri, keskusteluryhmä, internet, netti, käyttäjä, kritiikki, ryhmäajattelu, Irving Janis, konsensus, egon pönkittäminen, hyväksyntä, Niilo Paasivirta, suomettuminen.