Mary Higgins Clark sivupersoonajahdissa
Mielenterveyden häiriöt ovat varmoja koukkuja etenkin dekkareissa ja trillereissä. Yksi kiehtovimmista taudinkuvista lienee sivupersoonahäiriö, joka tunnetaan englanniksi nimellä Dissociative Identity Disorder.
Mary Higgins Clarkin All Around The Town (Arrow Books, London, 1993. Suomennettu nimellä Kauhu kiertää kaupunkia) on psykologinen trilleri useiden identiteettien ongelmasta.
Päähenkilöä, parikymppistä Lauriea, epäillään professorinsa murhasta. Tutkimuksista sukeutuu psykiatrinen draama, jossa Laurien sivupersoonia houkutellaan yksi toisensa jälkeen näyttämölle kertomaan tapahtumista. Kullakin sivupersoonista on omat käytöstapansa, mieltymyksensä ja muistikuvansa, ja hoidon edetessä ne alkavat myös kommunikoida keskenään.
Tyylillä traumoista
Sivupersoonahäiriön taustalla on – tietenkin – lapsuuden trauma. Laurie on kidnapattu neljävuotiaana ja hän on viettänyt kaksi vuotta elämästään eristettynä. Perhe kieltäytyy uskomasta, että Lauriea olisi käytetty hyväksi, joten hän ei saa asianmukaista apua.
Tilanne muuttuu, kun Laurien vanhemmat kuolevat äkillisesti liikenneonnettomuudessa. Mutta onko jo liian myöhäistä? Laurien sivupersoonat työskentelevät tehokkaasti estääkseen trauman käsittelyn. Ne ovat häivyttäneet kidnappauksen aikaisiin tapahtumiin liittyvät ajatukset, tunteet, muistot ja havainnot. Persoonallisuushäiriö on tarjonnut näin Laurielle päänsisäisen pakopaikan.
Clark kirjoittaa sujuvalla ja neutraalilla tyylillä, kuten monet muutkin bestseller-kirjailijat. Psykologiset traumat ovat hänen tavaramerkkejään. Laurien kuvaus ja hänen persoonaansa liikuttavat voimat ovat kuin suoraan kansainvälisestä ICD-10 -tautiluokituksesta, mutta luonnollisesti näpsäkämmässä ja vetävämmässä paketissa.
Asiasanat: Mary Higgins Clark, dekkari, sivupersoona, sivupersoonahäiriö, trauma, hyväksikäyttö, jahti, tautiluokitus, ICD-10, Yhdysvallat.