Positiivinen diskriminointi | Eufemismit

Eufemismit: kun korruptio nimetään vaalitueksi, saadaan kehitysmaiden vallankäyttömalli näyttämään hyväksyttävältä.Silloin kun asioista ei voi puhua niiden omilla nimillä, voi turvautua kierto­ilmaisuun eli hienommin sanottuna eufemismiin. Kun korruptio esimerkiksi nimetään vaalitueksi, saadaan tämä kehitysmaista tunnettu vallankäyttömalli näyttämään lailliselta ja hyväksyttävältä. Kirjatohtori neuvoo uudessa sarjassa, miten sinäkin voit sanoa asiat nätisti eli sivistyneesti.

Monet eufemismeista ovat vierasperäisiä. Niitä viljelevä puhuja vaikuttaa – ah niin pätevältä ellei suorastaan älykkäältä, ja samalla sanojen epätoivotut merkitykset hämärtyvät. Kukapa sitä tuntisi kaikenkarvaisia sivistyssanoja!

Otetaanpa tuore esimerkki päivän politiikasta. Ranskan presidentti Nicolas Sarkozy on keksinyt nimetä ulkomaalaisvastaisen politiikkansa positiiviseksi diskriminoinniksi. Mikä älynväläys! Positiivinen rasismi ei kuulostaisi lainkaan yhtä houkuttelevalta saati hyväntahtoinen rotusorto.

Potkua bisneksiin

Siirrytäänpä liike-elämään. Mitattaessa tuloksellisuutta on suositeltavampaa käyttää termiä scorecard kuin suomen kielen vastinetta tuloskortti, sillä jälkimmäinen voisi tuoda kuulijoiden mieleen harmillisesti sanonnan "Tulos tai ulos".

Tuloksellisuuden seurannan tulee tietysti johtaa tuloksettomien työntekijöiden ulkoistamiseen kilometritehtaalle, mutta ei sitä heille pidä kertoman. Muutenhan työmotivaatio laskee ja tulos kärsii. Kun käytät englanninkielistä termiä, mittaus saa myönteisen sävyn etenkin miespuolisten alaistesi silmissä. Aivan kuin kyse olisikin valloitusten määrää mittaavasta panokortista.

Tutustu koko Eufemismit -juttusarjaan.

Asiasanat: eufemismit, eufemismi, positiivinen diskriminointi, nicolas sarkozy, Ranska, presidentti, korruptio, vaalituki, rasismi, rotusorto, liike-elämä, tuloskortti, scorecard, tulos, tuloksellisuus, kilometritehdas, työmotivaatio.

Viikon suosituimmat

Ranskalainen juusto

Tuoreimmat kuulumiset

About Päivi Kannisto

Uusi äänikirja: Elämäni nomadina

Suolatut säkeet

Vapaana elämisen taito

Epätoivottu mainonta | Kirjallisuus ja tuotesijoittelu

Elämäni nomadina

Superrikkaat ja rutiköyhät