Slummien miljonääri liikuttaa laskelmoidusti

Kahdeksan Oscaria kahminut Slummien miljonääri on hyväntuulinen melodraama, joka kertoo mumbailaisen katupojan tien rääsyistä rikkauksiin.

ElokuvaSlummien miljonääri (Slumdog Millionaire)Elokuva Slummien miljonääri
Vuosi2008
OhjaajatDanny Boyle, Loveleen Tandan
PääosissaDev Patel, Irrfan Khan, Freida Pinto, Anil Kapoor ja Madhur Mittal
MaaIntia
GenreDraama, romantiikka
KäsikirjoitusSimon Beaufoy
SuomessaElokuvateattereissa 13.3.2009

Slumdog Millionaire (2008) perustuu intialaisen diplomaatin, Vikas Swarupin palkittuun esikoisromaaniin Tyhjentävä vastaus eli kuka voittaa miljardin? (2005). Elokuvasovituksesta vastaa kaksi nimekästä brittiä: Trainspottingista tunnettu ohjaaja Danny Boyle ja hulvattoman Housut pois/The Full Monty -komedian käsikirjoittanut Simon Beaufoy.

Tuloksena on vauhdikas, värikäs ja aistikylläinen elokuva, joka herkuttelee Intian ihmeillä. Kamera kiertää Mumbain kaatopaikoilla ja paskahuusseissa niin, että ulosteiden ja mädänneen lemun voi melkein haistaa. Kuva on silti kaunisteltu. Ahtailla kujilla ja hökkelikylien pölyisillä pihoilla ei näy Intialle ominaiseen tapaan kuolevia kerjäläisiä, saasteiden kyllästämä ilma ei yskitytä, eikä päähenkilö Jamal Malik (Dev Patel) ole kuka tahansa intialainen. Hän voittaa maassa huippusuositun Haluatko miljonääriksi -tietovisan.

Elokuva alkaa kidutuskohtauksella, joka ei imartele Mumbain poliisia. Kukaan ei usko, että kadulta ohjelmaan repäisty, kouluja käymätön Jamal voisi tietää vaikeiden kilpailukysymysten oikeat vastaukset. Päähenkilöä epäillään huijauksesta ja hänet kyörätään poliisiasemalle kuulusteltavaksi. Kun Jamal kertoo, miten hän tiesi vastaukset, hän paljastaa samalla katsojille oman elämäntarinansa.

Juoni on yksinkertaisuudessaan nerokas ja elokuvan henkilöhahmot selkeät ja sadunomaiset. Sankari-Jamal käy taistelua köyhyyttä, kuolemaa ja pahaa vastaan. Kumppanina hänellä on veljensä Salim (Salim Madhur Mittal), vastustajina lukuisa joukko roistoja ja palkintona kadotettu ensirakkaus, kaunis Latika (Freida Pinto).

Jamalia ajaa eteenpäin rakkaus ja intialaisen luokkayhteiskunnan ruokkima unelma rahasta. Katu opettaa keinot. Tomera pikku-Jamal haluaa yleisöltään rahat etukäteen ennen kuin hän laulaa lurauttaa vastineeksi pari säkeistöä. Nokkeluus ja mielikuvitus vievät vähitellen rikoksen poluille. Unelmissaan elävä Jamal tyytyy pikkurikkeisiin, mutta Salimista kasvaa kyyninen gangsteri.

Suurkaupungin kaduilla kerjäävät, ammattinsa vuoksi sokeutetut lapset näyttävät intialaisen unelman kääntöpuolen. Sutenöörit ja kerjäläispomot käyttävät lapsia hyväkseen, mutta niin tekee ohjaaja Boylekin. Pikkuvanhojen, hymyilevien katulasten avulla katsojilta hersytetään myötätuntoa. Tunteita nostattavana taustana on Intian eksoottinen kurjuus, joka kontrastoituu hyväosaisten loisteliaaseen elämään. Kokonaisuus on holly- ja bollywoodilaisittain liioiteltua draamaa. Se antaa länsimaiselle katsojalle hyvän omantunnon siitä, että ryysyläiselläkin on mahdollisuus rikkauksiin. Kaikki on lopulta kiinni yksilöstä.

Elokuvan näyttelijävalinnat ovat onnistuneita ehkä tietokilpailun vetäjää, Anil Kapooria lukuun ottamatta. Hänen kylmänkova ja ilmeetön tulkintansa kalpenee tv-visan nykyisen juontajan, Shahrukh Khanin karisman rinnalla. Elokuvaa kantaa Swarupin luoman värikkään juonen ja visuaalisen toteutuksen lisäksi hyväntuulisuus ja intialaisen tunnelman viimeistelee säveltäjä A. R. Rahmanin musiikki. Itsetietoistahan tämä kaikki on, mutta silti varsin kelvollista viihdettä.

Asiasanat: Slummien miljonääri, Slumdog Millionaire, Danny Boyle, Dev Patel, Irrfan Khan, slummi, Intia, katulapsi, kerjäläinen, luokkayhteiskunta, tietokilpailu, Who wants to be a millionaire, haluatko miljonääriksi, Vikas Swarup, Q/A, esikoisromaani.

Viikon suosituimmat

Ranskalainen juusto

Kielitoimisto suosittaa lyhiksiä ja pyöröraikastinta

Kirja-arvio: Perheidyllistä pirullisesti

Tuoreimmat kuulumiset

Kullatusta kakkalapiosta äänikirja

Elokuva Cape Fear | Martin Scorsese

Tyttö joka leikki tulella | Stieg Larsson

Hahmontunnistuksessa eletään eilistä | William Gibson

Antisankareita