Kirja-arvio: Emmanuel Carrèren Viikset

Kirja-arvio Emmanuel Carrèren kirjasta Viikset. Matka päättyy Hongkongiin, Star Ferry-lautalle, jossa päähenkilö ajelehtii edestakaisin.Emmanuel Carrèren kirja Viikset päättyy Hongkongiin, Star Ferry-lautalle, jossa päähenkilö ajelehtii edestakaisin eksistentiaalisessa kriisissä. Lauttamatka Hongkong Islandilta Kowlooniin kestää vain kymmenisen minuuttia, mutta se on sitäkin mieleenpainuvampi.

Carrèren tarina (La Moustache, POL, 1986) on mustanpuhuvan huumorin sävyttämä. Se alkaa näennäisen yhdentekevästä yksityiskohdasta: päähenkilön viiksistä. Juonen edetessä erilaiset todellisuudet asettuvat vastakkain ja sen paremmin lukija kuin päähenkilökään eivät tiedä, onko kyseisiä viiksiä ollut edes olemassa.

Kiinalainen juttu

Päähenkilön kriisi saa täyttymyksensä määränpäässään, idän ja lännen risteyksessä. Hongkong on kiehtova yhdistelmä kiinalaista ja brittiläistä kulttuuria, samalla kertaa tuttu ja vieras.

Juuri kun luulet bisneksen ja rahan pyörittävän pilvenpiirtäjien kaupunkia, huomaatkin, että kaiken takana on joukko vaikutusvaltaisia fengshui-mestareita, jotka ohjailevat suuryritysten johtokuntia ennustuksillaan pörssikursseista, sijoituskohteista ja tulosta parantavasta sisustuksesta.

Kiinalaiset vaikutteet ovat saamassa aina vain enemmän jalansijaa. Eräs kehityksen ikävä sivutuote ovat saasteet, jotka peittävät taivaan nokisumuun. Hongkongissa ei juurikaan ole tehtaita, vaan syypää löytyy läheisestä Kantonin maakunnasta, joka on yksi Kiinan teollisuuden vetureista. Hongkongissa on onneksi edelleen paratiisimaisia paikkoja, joihin voi paeta vesibussilla kaupungin kiireestä ja vellovista ihmismassoista. Autioilla merenpoukamilla ja vaellusreiteillä tapaa vain vesipuhveleita ja vapaina jolkottavia koiria.

Asiasanat: Hongkong, Kiina, Kanton, Star Ferry, vesibussi, Emmanuel Carrère, La moustache, viikset, brittiläinen, fengshui, saasteet, vesipuhveli.

Viikon suosituimmat

About Päivi Kannisto

Suolatut säkeet

Ranskalainen juusto

Tuoreimmat kuulumiset

Hokkus pokkus | Kurt Vonnegut

Trilogia Le grand cahier on kulttuuriskandaali | Agota Kristof

Kirja-arvio: Mahdollinen saari (La possibilité d'une île) | Michel Houellebecq

Kirja-arvio: Alastonkuvia | Virpi Hämeen-Anttila

Kiinalainen niukkuuspeli