Nury Vittachin fengshui -etsivä

Kirja-arvio Nury Vittachin kirjasta The Feng Shui Detective's Casebook (Chameleon Press, Hong Kong, 2003. Ei suomennettu.). Fengshuita dekkariin yhdistettynä? Nide hyppäsi kirjaston hyllyltä silmille ja näytti niin älyvapaalta, että se oli pakko lainata.

Nury Vittachin The Feng Shui Detective's Casebook (Chameleon Press, Hong Kong, 2003) on osa dekkarisarjaa, jonka päähenkilönä on fengshui -mestari, herra Wong, ja hänen nuori avustajansa, Joyce.

Parivaljakko kiertää Aasiassa sisustamassa luksusasuntoja perinteisten kiinalaisten harmoniaoppien mukaisesti ja selvittää samalla mysteerejä. Kirjassa saavat kyytiä loistoautojen ja arvokalojen varkaat, spämmääjä ja kuntosalimurhaaja. Jokainen luku muodostaa oman tapauksensa ja avautuu tarinoilla kiinalaisesta filosofiasta tai Konfutsen opetuksista.

Ei lainkaan tuhma

Herra Wongista on tehty koominen hahmo. Hän on rahanahne, mutta tinkimätön fengshui -filosofiassaan. Tosin Kiinassahan raha on jumalista palvotuin eli siinä on kylliksi fengshuita itsessään. Herra Wongkin rakastaa maallisia, myynnissä olevia nautintoja ja on esimerkiksi perso hyvälle ruualle, jota hän maiskuttaa kiinalaisittain äänekkäästi.

Vittachin tunnetuimpia tavaramerkkejä ovat huumorin lisäksi "World Englishes" eli erilaiset englannin aksentit. Vittachi tekee taidokasta jälkeä mm. Kiinan, Singaporen ja Thaimaan englannin aksenttien kirjoittamisessa, mikä tuo kirjaan mukavaa paikallisväriä. Muutenkin on virkistävää lukea välillä ei-amerikkalaista dekkaria.

Kirjailija Vittachi on suoltajatyyppiä. Lauseita ei ole hiottu täydellisyyteen asti, mutta juoni etenee lennokkaasti. Tässä kirjassa ei ole lapsipornoa eikä edes seksiä, sillä herra Wong on naisvihaaja, muttei homo. Tässäpä siis mainio kirja KRP:n sulkulistalle Thaimaan prinsessan, kuulokojeiden ja viululiikkeen seuraksi.

Asiasanat: Nury Vittachi, Fengshui, etsivä, dekkari, murhaaja, Hongkong, Singapore, Kiina, KRP, Thaimaan prinsessa, kuulokoje, viululiike.

Viikon suosituimmat

About Päivi Kannisto

Ranskalainen juusto

Trilogia Le grand cahier on kulttuuriskandaali | Agota Kristof

Kielitoimisto suosittaa lyhiksiä ja pyöröraikastinta

Suolatut säkeet

Kirja-arvio Le Finnois sans peine: Suomea ranskalaisille

Venäjästä ja voguleista Artturi Kanniston mitalla

Kirja-arvio: Alastonkuvia | Virpi Hämeen-Anttila

Elämäni nomadina