Dexter tarjoaa leppoisaa jännitystä

Dexter tarjoaa leppoisaa jännitystäJeff Lindsay kirjoittaa Dexter-nimisestä massamurhaajasta, joka työskentelee poliisin leivissä.

Darkly Dreaming Dexter (Orion, 2004. Ei suomennettu) on osa dekkarisarjaa, josta on julkaistu myös Dearly Devoted Dexter (2005) ja Dexter In The Dark (2007). Lisäksi Dexter viihdyttää samannimisessä tv-sarjassa. Lindsay näyttää keksineen menestyksellisen kaavan, jolla tuupata vastaisuudessakin tarinoita ulos vuoden-parin välein.

Dekkari istuu hyvin äänikirjaksi

Kuuntelin ensimmäisen Dexter-tarinani äänikirjana. Totesin jälleen kerran, että kuuntelu on mukavaa vaihtelua, etenkin pitkän kirjoitusrupeaman jälkeen, kun silmät ovat näytön tuijottamisesta ristissä. Harmillista, että Suomen kokoiselle kielialueelle ei äänikirjoja juurikaan tehdä, sillä mikä on mukavampi tapa nauttia kirjasta. Voi laittaa silmät kiinni ja antaa tarinan soljua eteenpäin omalla painollaan.

Lindseyn kerrontaa ei voi kutsua innovatiiviseksi, mutta juttu etenee sujuvasti ja dekkareille harvinaiseen tapaan jopa lupsakasti. Päähenkilö Dexter on sosiopaatti massamurhaaja, josta on tehty hyvinkin sympaattinen hahmo. Hän on murhamiesten Robin Hood, joka tappaa vain niitä, joiden katsoo sen ansaitsevan, esimerkiksi sairaanhoitajan, joka on murhannut potilaitaan yliannostuksilla.

Lopettamisen vaikea taito

Omien murhatöidensä lomassa Dexter osallistuu Miamissa riehuvan massamurhaajan jahtaamiseen. Hän arvaa tämän liikkeet pelottavan hyvin, jopa niin, että sekä lukija että Dexter itse alkavat epäillä, onko hän metsästetty henkilö.

Dekkarin lopettaminen osoittautuu jälleen kerran vaikeaksi taidoksi. Lindsey sortuu parissa viimeisessä luvussa amerikkalaiseen tapaan yliselittämiseen. Itse olisin katkaissut tarinan raa'asti kesken ja jättänyt lukijan arvailemaan, mistä oikein oli kyse. Epäilemättä tämä ei olisi kuitenkaan tyydyttänyt maksavien asiakkaiden uteliaisuutta. Tämä on ikuista rajankäyntiä: mikä on liikaa, milloin taas lukija jää liian ymmälleen. Lindsey ei ota riskiä, vaan kutoo kaikki langanpäät loogisesti yhteen ja antaa tulevaisuuden piirtyä eteen kirkkaissa väreissä.

Asiasanat: Jeff Lindsay, Dexter, dekkari, murhaaja, massamurhaaja, poliisi, Miami, Yhdysvallat.

Viikon suosituimmat

Ranskalainen juusto

Giorgi | Elämää Georgiassa - Kirjan Intuitionisti näyttämö

Kielitoimisto suosittaa lyhiksiä ja pyöröraikastinta

Brasilia Bra$ilia! Turistiopas brasilialaisille

Särkynyt ego

Suolatut säkeet

About Päivi Kannisto

Chick lit | Kirjallisuus ja tuotesijoittelu

Espanja: maailman vaarallisin maa