Kirja-arvio: Mr. Paradise ja Killshot | Elmore Leonard

Kirja-arvio Elmore Leonardin teoksesta Mr. Paradise (William Morrow, New York, 2002. Ei suomennettu.)

Kaksi dekkaria dialogin mestarilta, Elmore Leonardilta, nautittavaksi paperi- tai äänikirjana: Mr. Paradise ja Killshot.

Mr. Paradise (William Morrow, New York, 2002. Ei suomennettu.) on Elmore Leonardin laajan tuotannon neljäskymmenes teos. Frank Delsa tutkii Mr. Paradisen ja hänen cheerleader-asuisen seuralaisensa, Chloen, murhaa. Epäilyksen varjo heittyy kahden muun paikalla olleen henkilön ylle: mustan palvelijan, Montezin, ja toisen maksetun seuralaisen, Kellyn.

Kirjassa on Leonardille tyypilliseen tapaan imua. Juoni on tavanomainen, mutta tunnelma, tyyli ja kieli kiehtovat. Leonard kuvaa lähes kaiken dialogin tai henkilöiden ajatusten kautta, mikä tekee tarinasta täyttä toimintaa.

Killshot (Harper Paperbacks, ei paikkaa, 1999. Suomennettu nimellä Tappolaukaus.) painottuu henkilökuvaukseen. Pariskunta Carmen ja Wayne Colson saavat selville kiristysjuonen ja joutuvat vastatusten kylmähermoisen tappajan, Birdin, ja sosiopaatti Richie Nixin kanssa. Liikaa tietävä aviopari halutaan raivata pois tieltä ja he päätyvät todistajien suojeluohjelmaan.

Kuuntelin tarinat äänikirjoina, jotka vapauttivat juoksulenkille ja jumppaamaan. Lisäksi näyttelijän leveä aksentti tehosti amerikkalaisen alamaailman tunnelmaa. Kannattaa kokeilla.

Kuka osaisi kertoa, mihin mainio Dekkarinetti on kadonnut?

Asiasanat: Elmore Leonard, dekkari, Yhdysvallat, äänikirja, Killshot, Mr. Paradise, kiristysjuoni, tappolaukaus, todistajien suojeluohjelma.

Viikon suosituimmat

Trilogia Le grand cahier on kulttuuriskandaali | Agota Kristof

Kielitoimisto suosittaa lyhiksiä ja pyöröraikastinta

About Päivi Kannisto

Kirja-arvio: Oikeus nautintoon (Plateformen) | Michel Houellebecq

Kirja-arvio: Perheidyllistä pirullisesti

Nury Vittachin fengshui -etsivä

Sisäkuvia | Woody Allen

Superrikkaat ja rutiköyhät

Ranskalainen juusto

Suolatut säkeet