Ranskassa kirja on kulutustavara, ei ylellisyyshyödyke
Kirjat ovat Ranskassa kulutustavaraa. Useimmat niteistä ovat pokkareita eikä kansilla koreilla. Onko ihme, että kirjojen hinnat on saatu painettua asiakasystävälliselle tasolle toisin kuin Suomessa, jossa kirjaston ovet käyvät tiuhaan kirjakauppojen kustannuksella.
Suurimmilla ranskalaisilla kustantamoilla on kirjoille yhtenäinen, yksinkertainen layout. Puhtaanvalkoiset pehmeät kannet kevyillä kehyksillä. Ei kalliita kansikuvataiteilijoita eikä myöskään kuva-arkistoista kaivettuja tusinakuvia, jolloin pahimmillaan samaan kansikuvaan törmää useissa eri kirjoissa. Kannessa lukee vain kirjan, kirjailijan ja kustantajan nimi.
Asiakas ennen kaikkea
Kuvan kirja on kirjastoille tehty erikoispainos, halpaakin halvempi, jossa myyntiargumentit on präntätty kanteen isoilla kirjaimilla. Jean-Christophe Grangén dekkaria Les rivières pourpres (Albin Michel, Pariisi, 1998. Suomennettu nimellä Purppuravirrat.) mainostetaan amerikkalaisen dekkarimaailman haastajaksi ja Grangéa kirjailijaksi, josta kuullaan vielä.
Jollain tavalla tämä ranskalaisten kustantajien suorasukaisuus ja konstailemattomuus viehättää. Kun sisältö saa puhua puolestaan, asiakkaat nauttivat halvemmista hinnoista. Pokkari irtoaa kassalta jopa viiden euron hintaan eikä sitä tarvitse onkia tarjouskorin pohjalta. Tällaista kirjaa on hintatietoisenkin asiakkaan ilo esitellä ja käsitellä.
Entäpä itse Grangén kirja? Se on taitavasti rakennettu sarjamurhatarina, jossa punotaan yhteen kahden poliisin näkökulmat tutkimuksiin, kokeneemman Pierre Niémansin ja nuoren arabipoliisin, Karim Abdoufin. Murhaaja jättää jälkeensä symbolisia viestejä, joita poliisit yrittävät avata. Kirja on mukava piristys Ranskan muuten hieman dekkariköyhässä nykyskenessä. Siitä on tehty myös samanniminen elokuva, jonka pääosassa esiintyy Jean Reno.
Asiasanat: Ranska, kirja, kulutustavara, ylellisyyshyödyke, hinta, kustantamo, layout, kannet, kansikuvataiteilija, Jean-Christophe Grangé, Purppuravirrat, dekkari, murhaaja, Jean Reno.