Kirja-arvio: Ceux qui vont mourir te saluent eli Kuolevat tervehtivät sinua | Fred Vargas

Kirja-arvio: Fred Vargasin (toiselta nimeltään Frédérique Audoin-Rouzeau) Ceux qui vont mourir te saluent eli Kuolevat tervehtivät sinua (Éditions Viviane Hamy, Pariisi, 1994. Ei suomennettu).

Fred Vargas (toiselta nimeltään Frédérique Audoin-Rouzeau) on yksi tämän hetken suosituimmista dekkarikirjailijoista Ranskassa amerikkalaisen Mary Higgins Clarkin ohella. Hän on keskiaikaan erikoistunut eläintieteilijä, joka on julkaissut kymmenkunta salapoliisitarinaa.

Ceux qui vont mourir te saluent eli Kuolevat tervehtivät sinua (Éditions Viviane Hamy, Pariisi, 1994. Ei suomennettu) edustaa kirjailijan varhaistuotantoa. Juoni purkautuu siitä, kun Michelangelon piirustukset katoavat Vatikaanista. Ne ilmestyvät salaperäisesti markkinoille ja yhtä tarjotaan kuuluisalle asiantuntijalle, Henri Valhubertille. Kun mies murhataan, epäilykset kohdistuvat uhrin poikaan, joka kuuluu eriskummalliseen, Rooman keisarin nimeä kantavaan kolmikkoon: Claudiukseen, Neroon ja Tiberiukseen.

Vargas noudattaa perinteistä dekkarin kaavaa, joka tuo mieleen Agatha Christien murhamysteerit. Henkilöt esitellään, tapahtuu murha, tutkimukset alkavat ja lopulta nerokkaat aivot ratkaisevat rikoksen. Vargasin kieli on arkista ja henkilöt kuvaavat toisensa johdattelevasti niin, että lukijalle ei jää pureskeltavaa. Ranskalainen dekkarikirjallisuus kaipaisi Simenonin jälkeen jotain uutta. Kirjastonhoitajakin levitteli käsiään, kun kyselin suosituksia ja kääntyi amerikkalaisen käännöskirjallisuuden puoleen.

Vargasiin ollaan jostakin syystä tykästytty Suomessa. Lomalukemiseksi ovat saatavilla teokset Sinisten ympyröiden mies, Ikimetsän sydän, Kuriton mies nurin, Painu tiehesi ja pysy poissa, Pystyyn, kuolleet! ja Ei takkaa, ei tupaa.

Asiasanat: Dekkari, salapoliisitarina, Ranska, ranskalainen, Fred Vargas, Simenon, Mary Higgins Clark.

Viikon suosituimmat

Ranskalainen juusto

Tuoreimmat kuulumiset

About Päivi Kannisto

Uusi äänikirja: Elämäni nomadina

Suolatut säkeet

Vapaana elämisen taito

Epätoivottu mainonta | Kirjallisuus ja tuotesijoittelu

Elämäni nomadina

Superrikkaat ja rutiköyhät