Korsika | Kirjat ja viini

Separatistinen Korsika tuottaa viinejä, joissa lukee vastentahtoisesti "Produit de la France", ranskalainen tuote. Epäilemättä teksti tuhritaan mustalla tussikynällä piiloon kodeissa aivan kuten ranskalaiset paikannimet kaksikielisistä liikennemerkeistä.

Korsikalaiset eivät suotta ylpeile kauniilla saarellaan ja erinomaisilla viineillään. Lyhyiden etäisyyksien ansiosta saari tarjoaa virkistävän vaihtelevia elämyksiä. Voit polskutella meressä ja hiihtää vuoristossa saman päivän aikana. Korsikalaiset punkut taas ovat vahvoja ja täyteläisiä, helpommin lähestyttäviä kuin osa ranskalaisista happamammista viineistä.

Kapinallista juotavaa

Korsikalaisista etiketeistä mieleenpainuvin oli Isula-merkkisessä viinissä. Kuvassa esiintyi Che Guevara yhdessä Korsikan lipusta tutun tummaihoisen miehen kanssa. Tekstissä kehuttiin Kuuban ja Korsikan samankaltaisuutta. Che tosin tulee Argentiinasta, mutta mitäpä pienistä. Molemmat saaret ovat ylpeästi omanlaisiaan. Kummallakin on omat cola-juomansa, imperialistiset Cokikset ja Pepsit eivät kelpaa. Korsikalla juodaan Corsica Colaa, Kuubassa Tu colaa eli sinun kolaasi. Kirjatohtori ei korsikalaista maistanut, mutta luultavasti sisältö on ylikansallista sokerilitkua, sillä Korsikalla ei juuri ole omaa tuotantoa viinejä ja Brocciu-juustoa lukuun ottamatta. Tämä on erinomaista, sillä saarella on puhdas ilma.

Viinin seuraksi sopii turhapuromaisen hauska elokuva nimeltään L'enquête Corse (2004) eli Korsikalainen juttu, johon voi tutustua myös sarjakuvana. Elokuvan tähti on Léonista ja Purppuravirroista tuttu Jean Reno, ranskalaisten ikisuosikki. Tarina paisuttelee saareen liittyviä stereotypioita. Asukkaat suhtautuvat muukalaisiin, erityisesti ranskalaisiin, epäluuloisesti ja -ystävällisesti eivätkä neuvo pubissa edes wc:n sijaintia. Vieraita pyöritetään pitkin serpentiiniteitä niin, että on annettava ylen ja päälle juotetaan saaren kansallisjuomaa, Myrte-nimistä likööriä. Jos vieras ei tajua vieläkään poistua, vaan hairahtuu hankkimaan saarelta talon, se pommitetaan iloisesti itsenäisyyden nimissä säpäleiksi. Pace e salute!

Tutustu koko Kirjat ja viini -juttusarjaan.

Asiasanat: kirjat, viini, punaviini, Korsika, Ranska, FLNC, Che Guevara, vapaustaistelija, Coca Cola, Pepsi, Tu cola, separatisti, separatismi, Myrte, Pace e salute, Jean Reno, L'enquête Corse.

Viikon suosituimmat

Trilogia Le grand cahier on kulttuuriskandaali | Agota Kristof

Elämäni nomadina

About Päivi Kannisto

Tuoreimmat kuulumiset

Kielitoimisto suosittaa lyhiksiä ja pyöröraikastinta

Kirja-arvio: Perheidyllistä pirullisesti

Kunnostaudu kriitikkona | Päde kirjallisuudella

Sisäkuvia | Woody Allen

Epätoivottu mainonta | Kirjallisuus ja tuotesijoittelu

Halujen taistelukenttä | Michel Houellebecq