Ranska | Kirjat ja viini

Lidlistä ostetun ranskalaisen euron hintaisen halppisviinipullon lukuseuraksi sopii ranskalaisen uskollinen ystävä: shekkivihko.Kirjatohtorin suuren suosion saanut Kirjat ja viini -sarja jatkuu, mistäpä muualta kuin viinikulttuurin kehdosta, Ranskasta. Tällä kertaa ei snobbailla, vaan metsästetään euron viinejä, joissa on paras hinta-päihtymis -suhde.

Inflaation kurimuksessakaan Ranska ei petä. Euron litra -viinejä löytyy joka makuun, tosin useimmat tuontitavarana Espanjasta tai Italiasta, mutta on joukossa kotimaisiakin. Parhaat löytyvät valintamyymälöistä. Ulkomaalaiset ketjut ovat edullisimpia, etunenässä Lidl, joka on ranskalaisten mielestä köyhien kauppa. He ovat muutenkin karsastavinaan supermarketteja ja rehvastelevat ostavansa biotuotteita torilta. Tosin kun silmä välttää, ranskalaisen löytää Intermarchén jonosta korissaan esipaistettu patonki, teollinen juustopaketti ja kartongillinen halppisvinkkua.

Halpa, edullisempi, shekki

Kirjatohtori poimi marketista ranskalaisen, sievässä pullossa myytävän Pays de l'Aude -viinin (kuvassa), jonka litrahinta on 1,17 euroa. Viini maistuu tismalleen samalta kuin muutkin euron viinit tuotantomaasta riippumatta. Ne ovat kevyitä, notkeita ja melko happamia, mutta soveltuvat ruuanlaittoon ja jokapäiväiseen tissutteluun eli terveysjuomaksi. Lasipullot on somistettu tyylikkäillä muovi- tai kierrekorkeilla, mutta yhä useammin viinit saa ekologisissa kartonkipakkauksissa tai kierrätettävissä muovipulloissa. Vajaalla kymmenellä eurolla on harjaantuneinkin tenukeppi kanttuvei. Kirjatohtorin poikkitieteellisten tutkimusten mukaan näin halvalla ei vedetä kännejä missään muualla maailmassa, ja vielä ranskalaisella laatuviinillä.

Entä mikä sopii polkuhintaisen eli nätisti sanottuna pienen viinin (petit vin) kanssa luettavaksi? Tietysti shekkivihko – ranskalaisen uskollinen ystävä.

Olipa kerran ranskalainen, argentiinalainen ja suomalainen. Kaikilta loppuivat rahat, mutta viiniä piti saada. Ranskalainen selviytyi kirjoittamalla kassalla katteettoman shekin. Argentiinalainen nappasi hyllystä kalleimman pullon ja poistui "Ottakaa varas kiinni" -huutojen saattelemana. Entä suomalainen? Hän ampui itsensä kaupan rappusille säästyäkseen häpeältä. Santé & salud!

Hämäläiset heimoveljet ja -sisaretheimohenkilöt, nyt on oikea hetki nauraa.

Tutustu koko Kirjat ja viini -juttusarjaan.

Asiasanat: kirjat, viini, Ranska, inflaatio, ruuanlaitto, tissuttelu, vitsi, shekkivihko.

Viikon suosituimmat

Ranskalainen juusto

Tuoreimmat kuulumiset

About Päivi Kannisto

Uusi äänikirja: Elämäni nomadina

Suolatut säkeet

Vapaana elämisen taito

Epätoivottu mainonta | Kirjallisuus ja tuotesijoittelu

Elämäni nomadina

Superrikkaat ja rutiköyhät