Tee elämästäsi yksinkertaisempi

Kirja-arvio Tiki Kustenmacherin kirjasta How To Simplify Your Life (with Lothar J. Seiwert, McGraw-Hill, New York, 2004. Ei suomennettu.)Moni haikailee elämäänsä yksinkertaisuutta ja selkeyttä. Toteutus kuitenkin ontuu yhteiskunnassa, jossa taloudellisen kasvun on oltava jatkuvaa ja kaikkea pitää saada yhä enemmän. Kansainvälinen bestseller neuvoo kädestä pitäen, miten onnistua tavoitteessa.

Tiki Kustenmacherin kirja How To Simplify Your Life (with Lothar J. Seiwert, McGraw-Hill, New York, 2004. Ei suomennettu.) on kiinnostava. Se lähestyy yksinkertaistamista seitsemästä ulottuvuudesta: tavarat, talous, aika, terveys, ihmissuhteet, elämänkumppani, itse. Nopeammin korkeammalle voimakkaammin -yhteiskunnassa aiheelle on tilausta.

Älä selitä

Amerikkalaisittain kirja on äärimmäisen simppeli, mikä sopii aiheeseen. Kansi ja taitto muistuttavat For Dummies -tietokirjasarjaa, joka lähtee niin ikään KISS-periaatteesta eli Keep It Simple, Stupid. Kirjan luettuaan voi syyttää ainoastaan itseään, mikäli turhan painolastin karistaminen epäonnistuu. Selkeitä käytännön neuvoja löytyy läjäpäin.

Kirja korostaa vastuuta, sillä turha monimutkaisuus on lähes poikkeuksetta itse aiheutettua. Tämä näkyy selvimmin ajankäytössä. Moni kasaa kalenterinsa ja to do -listansa täyteen tunteakseen itsensä tärkeäksi ja voivotellakseen vuorokauden tuntien vähyyttä. Tämä kielii kyvyttömyydestä organisoida, priorisoida ja delegoida tai yksinkertaisesti saamattomuudesta, haluttomuudesta tarttua ikäviin tehtäviin.

Kaikki lähtee yksinkertaisesta asiasta: rehellisyydestä itselle. Älä selitä, vaan toimi. Kirja rohkaisee muutokseen elämäntaito-oppaille tuttuun tapaan: käyttämällä suggestioita ja itseään toteuttavia ennusteita, kuten "sinä osaat" ja "sinä pystyt".

Elämän tarkoitus

Mielenkiintoisimpia käytännön ohjeita on esimerkiksi kehotus siivota varasto, jota verrataan freudilaisittain alitajuntaan. Se sisältää ikäviä muistoja ja rajoittavia siteitä menneeseen. Niillä on murskaava psykologinen vaikutus, joka voi johtaa masennukseen ja melankoliaan. Itse olen huomannut saman laajemmassa mittakaavassa: mihin tahansa kasattu materia sitoo ja omistaa omistajansa. Tehdyille investoinneille on pakko saada vastinetta ja tätä kertynyttä ongelmajätettä on paapottava varkaiden ja inflaation varalta. Onko tässä elämän tarkoitus?

Olen aina halunnut olla yksinkertaisuuden ystävä, mutta vasta Suomesta lähtiessä elämästä karsiutui runsaasti turhanpäiväistä: stressi, suorittaminen, täydellisyyden tavoittelu, pinnalliset ihmissuhteet, materia. Konkreettisimmin lähtö näkyi luonnollisesti tavarassa. Nyt omaisuus painaa 25 kiloa ja mahtuu rinkkaan sekä pieneen reppuun, joka vietiin viikko sitten ryöstössä. Japanilainen matkailijaystävämme totesi nauraen, että hänen 32-kiloinen rinkkansa painoi kolmen ryöstön jälkeen vajaat 23 kiloa. Seuraavaksi hän oli suuntaamassa Saharaan, jossa epäili pääsevänsä lopustakin painolastista.

Minä harmittelin ryöstön aiheuttamaa turhanaikaista tietokoneen- ja rahanmenoa. En voi kieltää, etteikö kismitä edelleenkin, mutta on asiassa jotain positiivista. Olen palannut vanhanaikaiseen kynällä ja paperilla kirjoittamiseen, joka psykologiystävämme mukaan on stressittömämpää kuin tietokoneen ääressä nyhjääminen. Toki tuotokset täytyy lopulta tulkita biteiksi, mutta eipä tarvitse kantaa itse konetta mukana tai olla sellaisen omistama. Tässä tämä ensimmäinen käsin kirjoitettu blogi.

Asiasanat: elämä, yksinkertaisempi, yhteiskunta, kulutus, kasvu, bestseller, How To Simplify Your Life, tavarat, talous, aika, työ, ihmissuhteet, terveys, elämänkumppani, itse, painolasti, kalenteri, kiire, delegointi, priorisointi, organisointi.

Viikon suosituimmat

Trilogia Le grand cahier on kulttuuriskandaali | Agota Kristof

Elämäni nomadina

Kuinka minusta tuli postikorttikirjailija?

About Päivi Kannisto

Tuoreimmat kuulumiset

Epätoivottu mainonta | Kirjallisuus ja tuotesijoittelu

Elokuva Moskiittorannikko

Suolatut säkeet

Lapsiporno | Nettisensuuri