Kuinka lukea kirjaston kirjoja? | Päde kirjallisuudella

Ota kirjaston kirjoja lukiessasi kuulakärkikynä tai yliviivaustussi käteen ja korosta pääkohtia. Toisinaan saatat joutua alleviivaamaan kaiken.

Kirjoja voi lukea moneen tarpeeseen: päteäkseen muille syvällisillä analyyseilla, viihdyttääkseen itseään tai avartaakseen maailmankuvaansa. Kirjaston kirjoille on omat, erityiset lukuohjeensa kirjallisuudenlajista ja käyttötarkoituksesta riippumatta.

Kirjastonkäyttäjänä sinulla on velvollisuus korvata yhteiskunnalta saamasi palvelu. Maksamiasi veroja ei lasketa, sillä ne eivät kuitenkaan riittäisi laadukkaiden palvelujen ylläpitoon. Tehtävänäsi on maksaa velka lukemalla kirjoja niin, että siitä on hyötyä myös muille.

Sivut hiirenkorville

Kaikista kirjoista löytyy huolellisten oikolukujenkin jälkeen painovirheitä, jotka sinun tulee korjata. Ortografinen leväperäisyys ei saa levitä, sillä tekstarikirjallisuus on jo pilannut nuorison. Se ei huomaa edes kaikkein räikeimpiä pilkkuvirheitä. Post-kustannustoimittajan tehtävä on kansansivistyksellisesti tärkeä eikä sinun sovi laiminlyödä tätä velvollisuutta. Varaa kaikki uutuuskirjat jo ennen niiden ilmestymistä ja pelasta lukijat.

Toinen tärkeä tehtävä on alleviivaus. Monilla lukijoilla on hahmottamisvaikeuksia eivätkä he kykene erottamaan ydinsisältöä. Ota siis kuulakärkikynä tai yliviivaustussi käteen ja korosta pääkohtia. Toisinaan saatat joutua alleviivaamaan kaiken, mutta se kertoo vain asian painavuudesta ja tyylin kurinalaisuudesta. Kirjailija ei ole halunnut piinata lukijoitaan turhilla täytesanoilla ja -lauseilla.

Terävimmät voivat kirjata marginaaliin älyllisiä huomioita: "Tylsää. Tiivistä!", "Virhe." tai "Täyttä paskaa". Tieteitä tuntevat taas voivat brassailla latinalla: "Sic!" eli suomeksi: "Jopas poika mölyn päästi". Reunamerkinnöillä ovat monet maailmanhistorian kuuluisuudetkin aloittaneet. Tie lukijasta kirjailijaksi on kirjaston käyttäjälle vain marginaalin mittainen.

Tervetuloa tutustumaan koko Päde kirjallisuudella -juttusarjaan ja vierailemaan Pätölän kylässä.

Asiasanat: päde kirjallisuudella, kirjallisuus, päteminen, kirjasto, kirjat, kuinka lukea, päteminen, yhteiskunta, verot, palvelu, oikoluku, painovirhe, pilkkuvirhe, ortografia, kustannustoimittaja, kansansivistys, alleviivaus, täytesanat, reunamerkinnät, marginaali.

Viikon suosituimmat

About Päivi Kannisto

Ranskalainen juusto

Trilogia Le grand cahier on kulttuuriskandaali | Agota Kristof

Kielitoimisto suosittaa lyhiksiä ja pyöröraikastinta

Suolatut säkeet

Kirja-arvio Le Finnois sans peine: Suomea ranskalaisille

Venäjästä ja voguleista Artturi Kanniston mitalla

Kirja-arvio: Alastonkuvia | Virpi Hämeen-Anttila

Elämäni nomadina