Nolot tilanteet | Päde kirjallisuudella

Päde kirjallisuudella -sarjassa käsitellään noloja tilanteita. Sellaisiin saattaa joutua, kun oikein innostuu brassailemaan sitaateilla tai elvistelemään kuuluisuuksilla. Tämänkertaisessa Päde kirjallisuudella -sarjassa käsitellään noloja tilanteita. Sellaisiin saattaa joutua, kun oikein innostuu brassailemaan sitaateilla tai elvistelemään kuuluisuuksilla.

Nimimerkki Raido kysyi taannoisessa kommentissaan aiheesta seuraavasti: "Ulkoa opituilla Leninin sitaateilla tyydytetty pätemisen tarve saattaa puolitutussa seurassa muuttua yhtäkkiä julkiseksi nöyryytykseksi, mikäli vieressä koko illan hiljaa istunut pöhnäinen partasuu yhtäkkiä tarttuukin sitaattiin ilmoittaen olevansa filosofian maisteri ja tehneensä gradun aiheesta 'Poliittisen ekonomian soveltaminen Neuvostoliitossa vuosina 1918-1936.' Mitä tehdä?"

Hyvä Raido, Kirjatohtori neuvoo. Ihmettele ja ihastu, miten helposti ja yksinkertaisesti voit taas poistua älyn pelilaudan äärestä uusi palkintopysti plakkarissa.

Hullu, hullumpi, nero

Tavoitteenasi on vaientaa asioista muka perillä olevat näsäviisaat ja osoittaa ylivertainen tietämyksesi. Yksinkertaisin keino on seuraava: huitaise kädelläsi ilmaa yliolkaisesti ja totea: "Hölynpölyä". Keskustelukumppanillasi on asioista aataminaikuista tietoa, sillä paradigmat eli tutkimuksen koulukunnat ovat vaihtuneet. Siperian Keisarillisessa Akatemiassa on tehty aiheesta niin modernia nanoteknologista tutkimusta, että Suomen rahan puutteessa kituvat yliopistot ja niiden takapajuiset kasvatit (tässä kohden nyökkää merkitsevästi vastustajaasi) kalpenevat kateudesta. Mikäli keskustelukumppanisi penää yksityiskohtia, vetoa tietojen luottamuksellisuuteen ja salassapitosopimukseen. Siirtosi nerokkuus paljastuu koko loistossaan, mikäli keskustelukumppanisi jatkaa inttämistä. Hän nimittäin todistaa lopullisesti olevansa passé, onneton vanha jäärä, joka ei tajua jääneensä idän pikajunasta Korson asemalla. Huokaa kuuluvasti, käännä selkäsi ja vaihda keskustelukumppania. Kenellä olisi aikaa tuhlattavaksi moisille idiooteille.

Toinen käypä keino on asettua salakavalasti vastustajan housuihin olemalla hänen kanssaan samaa mieltä. Tee näin: omaksu kasvoillesi paljonpuhuva, ironinen ilme ja nojaa leukasi peukalon ja etusormen muodostamaan kolmioon (ks. kuva). Kohota sitten kulmakarvojasi aavistuksen, nyökkää ja lausu monimielisesti: "Aivan". Vastustajasi oivaltaa, että koettelit vain hänen älyään ja reaktionopeuttaan esittämällä tuulesta temmattuja väitteitä. Voit olla varma siitä, että neropatti nolostuu, kun ei pysynyt lennokkaan huumorisi perässä. Mikäli tylsä tosikko yrittää lähestyä sinua uudemman kerran revanssin toivossa, loihdi silmiisi viekas hullunkiilto. Voit olla varma siitä, että saat viettää loppuillan vain parhaassa mahdollisessa seurassa.

Mikäli edellä mainitut jipot eivät auta, hyökkää säälimättä vastustajasi kimppuun. Hauku häntä mielisairaaksi ja vainoharhaiseksi ja pyöritä etusormea merkitsevästi ohimollasi. Tee se niin, että muutkin varmasti näkevät ja kuulevat. Saat todistaa, että sanan mahti on voittamaton. Jo niinkin arkiset ja ensi kuulemalta viattomat sanat kuin "aivan" tai "hullu" voivat taitavissa käsissä matittaa vastustajan ovelimmatkin vastasiirrot, kuten esimerkkimme osoittivat. Tällaista älyn riemuvoittoa vastaan eivät risupartaiset kasparovitkaan mahda mitään.

Tervetuloa tutustumaan koko Päde kirjallisuudella -juttusarjaan ja vierailemaan Pätölän kylässä.

Asiasanat: päteminen, kirjallisuus, nolo tilanne, nolot tilanteet, brassailu, elvistely, filosofian maisteri, gradu, palkintopysti, Siperian Keisarillinen yliopisto, paradigma, koulukunta, tiede, hölynpöly, nanoteknologia, salassapitosopimus, idiootti, idän pikajuna, äly, reaktionopeus, vastustaja, hullu.

Viikon suosituimmat

Ranskalainen juusto

Giorgi | Elämää Georgiassa - Kirjan Intuitionisti näyttämö

Kielitoimisto suosittaa lyhiksiä ja pyöröraikastinta

Brasilia Bra$ilia! Turistiopas brasilialaisille

Särkynyt ego

Suolatut säkeet

About Päivi Kannisto

Chick lit | Kirjallisuus ja tuotesijoittelu

Espanja: maailman vaarallisin maa