Star Trek (2009) mässäilee tehosteilla

Uudessa Star Trekissä palataan kulttisarjan lähteille, mutta saaga on raiskattu Hollywoodin toimintaelokuvien reseptein: erikoistehosteilla, kalseilla henkilökuvilla ja pateettisella loppuratkaisulla. Tohtorska Santerin sanoin: elokuva vastasi huonoudessaan uusinta Indiana Jonesia.

ElokuvaStar TrekUusi Star Trek raiskaa vanhoja
Vuosi2009
OhjaajaJ.J. Abrams
PääosissaChris Pine, Zachary Quinto, John Cho, Ben Cross
MaaYhdysvallat
GenreToiminta, sci-fi
KäsikirjoitusRoberto Orci ja Alex Kurtzman
SuomessaEnsi-ilta elokuvateattereissa 8.5.2009

Monet Star Trekit edustavat sci-fi -elokuvien ja tv-sarjojen aatelia. Gene Roddenberryn 60-luvulla luomasta tarinasta on tehty kaikkiaan kuusi tv-sarjaa ja yksitoista elokuvaa. Ne kertovat avaruusalus Enterprisen matkoista ympäri maailmankaikkeutta tutustumassa eri sivilisaatioihin. Aluksen miehistöä ei aja raha ja valta, vaan tiedonjano.

Uudessa elokuvassa palataan menneisyyteen kuten Star Warsissa muutama vuosi takaperin, ja kerrotaan kuinka avaruusalus Enterprise ja sen miehistö saivat alkunsa. Elokuvan päähenkilöinä ovat maineikkaan isänsä varjossa elävä kapteeni James T. Kirk (Chris Pine) ja suippokorvainen Spock (Zachary Quinto), joka on puoliksi ihminen, puoliksi vulkanilainen. Miehet selvittävät juonen kuluessa erimielisyytensä ja huomaavat, että tarvitsevat toisiaan. Elokuvan pahiksia ovat romuluslaiset, jotka muistuttavat tatuointeineen Asfalttisoturin moottoripyöräjengiläisiä.

Kapteeni Kirkiä näyttelevä Chris Pine on kaukana William Shatnerin ja Next Generation- sarjassa Kapteeni Picardia näytelleen Patrick Stewartin karismasta. Mies muistuttaa lähinnä räiskintäleffaan epähuomiossa eksynyttä Leonardo di Capriota. Muutkin elokuvan henkilöt ovat yksiulotteisia, ulkonäkönsä ja imagonsa vankeja, jotka on valittu mukaan ilmeisesti vain siksi, että he muistuttavat alkuperäisiä esikuviaan. Näyttelijät ovat ilmeettömiä ja poissa ovat myöhempien tv-sarjojen sympaattiset henkilöhahmot, kuten Data. Päähuomio on erikoistehosteissa ja toimintakohtauksissa, jotka ovat tietysti näyttävämpiä kuin koskaan. Ne tuntuvat kuitenkin päälleliimatuilta ja tarkoituksettomilta, kun alta ei löydy kunnon tarinaa vinkeitä vieheitä kannattamaan.

Omia suosikkejani Star Trek -saagasta ovat Next Generation -tv-sarja sekä muutamat aiemmista elokuvista. Parhaillaan katseluvuorossa on alkuperäissarja 60-luvulta, joka on verkkaisuudessaan antikvaarisen kiehtovaa katsottavaa hieman samaan tapaan kuin Stanley Kubrickin Avaruusseikkailu.

Asiasanat: Star Trek 2009, elokuva, elokuva-arvio, sci-fi, saaga, Gene Roddenberry, J.J. Abrams, avaruusalus, U.S.S. Enterprise, James T. Kirk, Chris Pine, William Shatner, Spock, Zachary Quinto, John Cho, Ben Cross, tv-sarja, Stanley Kubrick, Star Wars, Indiana Jones, Yhdysvallat.

Viikon suosituimmat

About Päivi Kannisto

Tuoreimmat kuulumiset

Kielitoimisto suosittaa lyhiksiä ja pyöröraikastinta

Kiinalainen niukkuuspeli

Trilogia Le grand cahier on kulttuuriskandaali | Agota Kristof

Lasikaupunki hämää ja harhauttaa | Paul Auster

Kirja-arvio: Oikeus nautintoon (Plateformen) | Michel Houellebecq

Tietoja Päivi Kannistosta

Kuinka minusta tuli postikorttikirjailija?

Kirja-arvio: Perheidyllistä pirullisesti