Bill Brysonin aikamatka 50-luvulle

Kirja-arvio Bill Brysonin kirjasta The Life and Times of The Thunderbolt Kid (Black Swan, London, 2007. Ei suomennettu.). Bill Bryson tekee uusimmassa kirjassaan aikamatkan. Hän kuljettaa lukijan mukanaan lapsuuteensa, 50-luvun Yhdysvaltoihin, jossa kaikki oli kaunista ja hyvää, mukaan lukien DDT ja tupakka.

Luin The Life and Times of The Thunderbolt Kidin (Black Swan, London, 2007. Ei suomennettu.) amerikkalaisen ystäväni luona, joka on Brysonin ikäluokkaa ja kirjailijan tavoin Iowasta kotoisin. Hänelle kirja oli kuin omista muistelmista. Teksti toimii kuitenkin myös ulkopuolisen näkökulmasta, kepeänä ja hersyvänä ajankuvana.

Tupakka päivässä pitää lääkärin loitolla

Bryson kuvaa lapsuuden maisemiaan ja tunnelmia tarkkanäköisesti, usein tuotteiden kautta, sillä ollaanhan kulutusyhteiskunnan mekassa ja vuosikymmenellä, jolloin kaikki uusi oli ihmeellistä muovista ja autoista puhumattakaan. Bryson kuvaa, miten isot siipilaivat olivat niin cooleja, että niissä tehtiin kaikki mahdollinen syömisestä lapsen siittämiseen.

50-luku oli nautintojen aikaa. Ruokaryyppyjä ja tupakkaa pidettiin suorastaan terveellisinä. Kirjaa kuvittaa joukko mainoksia, jotka henkivät ajan kuvaa. Eräässä rasvalainelettinen tohtori pitää savuketta kädessään, alla teksti: "More doctors smoke Camels than any other cigarette". Samaan aikaan atomipommi ja polio herättivät pelkoa. Kouluissa tehtiin maastoutumisharjoituksia ja oppilaita passitettiin pois uima-altaista, sillä taudin pelättiin leviävän saastuneen veden välityksellä.

Vanhat keinot paremmat kuin pussillinen uusia

Murrosikäiselle pojalle seksi oli luonnollisesti mysteereistä suurin. Bryson kuvaa, millaisia teorioita miehen ja naisen kohtaamisesta rakennettiin seksuaalikielteisessä ympäristössä.

The man put his thing inside her thing, left it there for a bit, and then they had a baby. I remember wondering vaguely what these unspecified things were - his fingers in her ear? his hat in her hatbox?

Muistelmille tyypilliseen tapaan Bryson toteaa onnellisten ja viattomien aikojen olevan ohi. Amerikkalaisittain kirja päättyy siihen, että kaikkien tarinassa esiintyneiden henkilöiden myöhemmät vaiheet kerrotaan. Bryson ei siis uudista muistelmagenreä, mutta vakuuttaa tarinankerronnan voimasta: hyvä tarina kantaa ilman kokeellisia rakenteita ja tyylillisiä jippoja.

Bill Bryson tunnetaan Suomessa kirjastaan A Short History of Nearly Everything (suomennettu nimellä Lyhyt historia vähän kaikesta).

Asiasanat: Bill Bryson, muistelmat, aikamatka, 50-luku, Yhdysvallat, Iowa, nostalgia, atomipommi, polio, seksi.

Viikon suosituimmat

Ranskalainen juusto

Giorgi | Elämää Georgiassa - Kirjan Intuitionisti näyttämö

Kielitoimisto suosittaa lyhiksiä ja pyöröraikastinta

Brasilia Bra$ilia! Turistiopas brasilialaisille

Särkynyt ego

Suolatut säkeet

About Päivi Kannisto

Chick lit | Kirjallisuus ja tuotesijoittelu

Espanja: maailman vaarallisin maa