Doggy Bag, saison 1 | Philippe Djian

Ranskalainen doggy bag Philippe Djian tarjoaa mahtipontisessa kirjasarjassaan seksiä ja juonittelua tv-sarjojen tyyliin.

Doggy Bag, saison 1 (Julliard, Pariisi, 2005. Ei suomennettu.) on sukudraama vauraasta Sollensin perheestä. Kirjailija on jakanut sen kuudeksi eri teokseksi, tai kuten hän tv-maailmaa jäljitellen ilmaisee, tuotantokaudeksi.

Sarjan pääosissa ovat veljekset Marc ja David, jotka omistavat kalliita merkkiautoja myyvän liikkeen. He ovat harrastaneet viriilisti seksiä lukuisien kaupungin naisten kanssa. Uutta jännitettä elämään tuo 20 vuoden takaa kuvioihin ilmaantuva salaperäinen Édith, jolla on ollut suhde molempien kanssa.

Kirjamaailman Dynastia?

Kirja avautuu hitaasti ja ensimmäisten viidenkymmenen sivun aikana on työlästä pitää mielessä, kuka on kuka. Tehtävää tosin helpottaa tieto siitä, että samojen henkilöiden vaiheita seurataan vielä viiden romaanin verran. Tutustumiseen on lopulta riittävästi aikaa.

Sukudraama-aineksineen kirja muistuttaa hieman John Steinbeckin romaania Eedenistä itään (1952). Pinnan alla väreilevät aggressiot, hulluus ja riippuvuussuhteet taas tuovat parhaimmillaan mieleen Tennessee Williamsin teokset. Tunnelma on ahdistava. Menneisyyden synkkiä tapahtumia paisutellaan, kierretään, väistellään ja sivutaan, ja näin luodaan suuren draaman tuntua. Pahimmillaan Djian revittelee Dallasin tai Dynastian tapaan tragedioilla ja juonitteluilla, joita on juonen edetessä riittävästi tv-sarjaksi asti: valheita, kilpailua, mielisairautta, mustasukkaisuutta, manipulointia, aviottomia lapsia, onnettomuuksia.

Djian käyttää kolmannen persoonan kerrontaa, jossa näkökulmat vaihtelevat tiuhaan. Teksti soljuu sujuvasti, mutta kieli on tavanomaista. Djian tunnetaankin tarinankertojana pikemmin kuin kielen uudistajana. Keskeisessä osassa ovat henkilöiden väliset jännitteet ja juonittelu seksin ollessa tärkein, mutta rajallinen kaupankäyntiväline. Henkilöitä huolettaa se, kauanko he pystyvät tyydyttämään partnerinsa tämän hyppimättä vieraisiin.

Djian on mieltynyt tuotannossaan seksuaalisesti aktiivisiin, hysteerisiin naisiin, jotka odottavat lapsuuden sadun taianomaista toteutumista. Doggy Bagissä kunnia lankeaa Édithille, mutta koko Djianin tuotannossa tunnetuin henkilöhahmo on elokuvastakin tuttu Betty Blue, jolle elämä ei ollut kylliksi. Djianin laajasta tuotannosta on käännetty teokset Valaistunut hekuma (Vers chez les blancs), Paratiisin nimeen (La Sainte-Bob), Hullu rakkauteni (Zone érogène) ja Betty Blue (37,2° le matin).

Asiasanat: Philippe Djian, Doggy Bag, saison 1, tuotantokausi, sarja, kirja, kirja-arvio, sukudraama, seksi, juonittelu, ihmissuhteet, John Steinbeck, Tennessee Williams, Dallas, Dynastia, Betty Blue, Ranska.

Viikon suosituimmat

Trilogia Le grand cahier on kulttuuriskandaali | Agota Kristof

Suolatut säkeet

Kirja-arvio: Alastonkuvia | Virpi Hämeen-Anttila

Kielitoimisto suosittaa lyhiksiä ja pyöröraikastinta

About Päivi Kannisto

Helvetti | Dante Alighieri

Senkin sika!

Kiinalainen niukkuuspeli

Tietoja Päivi Kannistosta

Kuinka minusta tuli postikorttikirjailija?