Mestarien aamiainen | Kurt Vonnegut

Cucatrap on torakanloukkuVonnegut antoi Bagombo Snuff Box -teoksessaan kirjoitusohjeita ja kehotti: hiiteen jännitys. Anna lukijoillesi niin paljon tietoa kuin mahdollista ja niin varhain kuin mahdollista. Näin he voivat viimeistellä itse tarinan loppuun, jos torakat sattuisivat popsimaan sivut suihinsa.

Vonnegut noudattaa itse ohjetta ja paljastaa Breakfast Of Champions (Delacorte Press, 1973. Suomennettu nimellä Mestarien aamiainen.) -romaanin juonen jo ensimmäisessä luvussa. Scifi-kirjailija Kilgore Trout antaa yhden teoksistaan luettavaksi Dwayne Hooverille, puolet Midland Citystä omistavalle autokauppiaalle. Hoover ottaa sanoman kirjaimellisesti, tulee hulluksi ja vahingoittaa tusinaa sivullista. Siinäpä se.

Juoni ei etene kronologisesti ja johdonmukaisesti, vaan rönsyilee Vonnegutille tuttuun tapaan erilaisiin sivujuonteisiin. Kertoja ottaa kantaa rakenteeseen - tai pikemminkin sen puuttumiseen - sanomalla, ettei kaaokseen voi tuoda järjestystä. Romaania pitää kasassa juonen sijaan toisto. Samoihin teemoihin ja vitseihin palataan yhä uudelleen.

Kilgore Trout

Dwayne Hoover on mielenkiintoinen hahmo menestyvänä ja sisäisistä ristiriidoista kärsivänä autokauppiaana, mutta romaanin tähtiroolin varastaa sittenkin Kilgore Trout, Vonnegutin aiemmasta tuotannosta tuttu scifi-kirjailija. Hän on tuntematon, mutta tuottelias. Vuoteen 1974 mennessä Troutin tiedetään viimeistelleen 117 romaania ja 2000 novellia. Troutin tarinoita julkaistaan täytemateriaalina pornolehdissä, vaikka niissä ei ole yhtään eroottisesti eksplisiittiä sisältöä.

Troutin elämänvaiheet eivät etene johdonmukaisesti. Toisinaan hän saavuttaa menestystä, toisinaan taas kuolee tuntemattomana. Jailbirdissä hän istuu elinkautista vankilassa, kun taas Galapagoksessa hänellä on vaimo ja lapsi. Mestarien aamiaisessa Trout asuu yksin undulaattinsa Billin kanssa ja liftaa Valtojen läpi saatuaan hyväntekijä Eliot Rosewaterilta, ihailijaltaan, kutsun tulla Midland Cityn taidefestivaalien puhujaksi.

Troutin mainioita teoksia esitellään kirjassa laveasti. Eräs tarinoista, tanssiva hullu, kertoo Zog-nimisestä avaruusolennosta, joka tulee maapallolle kertomaan, miten syöpä voidaan voittaa. Tieto on peräisin planeetalta, jossa kommunikoidaan pieremällä ja steppaamalla. Kun Zog laskeutuu Connecticutiin ja näkee palavan talon, hän alkaa pierrä ja stepata varoittaakseen vaarasta, mutta saa vain golfmailasta päähänsä.

Vonnegutin sanoma on filantrooppinen. Hänen mukaansa me olemme terveitä vain, jos ideamme ovat humaaneja ("We are healthy only to the extent that our ideas are humane."). Huumori jos mikä on inhimillistä ja Mestarien aamiainen kuin buffet-pöytä, joka tarjoaa jokaisella lukukerralla uusia huvituksen aiheita. Kirjasta tehtyä samannimistä elokuvaa (1999, ohjannut Alan Rudolph, pääosassa Bruce Willis) sen sijaan kannattaa välttää. Vonnegutin kertomusten taika on kielessä, jota on vaikea konvertoida kuviksi.

Lue lisää Kurt Vonnegutin teoksista.

Asiasanat: Kurt Vonnegut, Breakfast of Champions, Mestarien aamiainen, Bruce Willis, sci-fi, sci-fi -kirjailija, Kilgore Trout, Dwayne Hoover, Eliot Rosewater, Bagombo Snuff Box, kirjoitusohje, filantrooppi, Yhdysvallat.

Viikon suosituimmat

Kielitoimisto suosittaa lyhiksiä ja pyöröraikastinta

Ranskalainen juusto

Kirja-arvio: Perheidyllistä pirullisesti

Tuoreimmat kuulumiset

Kullatusta kakkalapiosta äänikirja

Elokuva Cape Fear | Martin Scorsese

Tyttö joka leikki tulella | Stieg Larsson

Hahmontunnistuksessa eletään eilistä | William Gibson

Antisankareita