Jack Kerouac tien päällä

Kirja-arvio Jack Kerouacin On The Road -romaani on kärsinyt ajan hampaissa. Kukapa enää hehkuttaisi jenkkilän läpi liftaamista?Beat-kirjallisuuden klassikko, jokaisen nomadin raamattu? Sain viimein luettua Jack Kerouacin On The Road -romaanin, joka näyttää kärsineen ajan hampaissa. Kuka enää hehkuttaisi jenkkilän läpi liftaamista? Uudessa-Seelannissa on paitsi paremmat maisemat, myös vähemmän terroristihysteriaa. Noh, asiaan.

Epäilemättä On The Road (Penguin Books, London & New York, ei vuotta) oli ilmestyessään, vuonna 1957, sensaatio. Kukapa olisi tuolloin kyseenalaistanut vallitsevaa elämänmenoa ja jättäytynyt pois oravanpyörästä? Kirjan päähenkilöt Sal ja Deankin potevat huonoa omaatuntoa valinnastaan ja esittävät toisilleen suorastaan superegomaisia kysymyksiä: olisiko sittenkin pitänyt mennä naimisiin ja hankkia kunnon työ, talo ja lapsia?

Vai aikuisuuden kynnyksellä?

Juoni kuljettaa kaveruksia ympäri Yhdysvaltoja seitsemän vuoden ajan, kerran jopa Meksikoon asti. Matkakokemuksia kuvataan dramaattisesti kuin avaruuslentoa ikään. Maailma koetaan kuin ei kukaan toinen koskaan ennen:

'Now, Sal, we're leaving everything behind us and entering a new and unknown phase of things. All the years and troubles and kicks - and now this. So that we can safely think of nothing else and just go on ahead with our faces stuck out like this, you see, and understand the world as, really and genuinely speaking, other Americans haven't done before us.'

Pätkätöiden ja reissaamisen lomassa Dean ajautuu omanlaiseensa oravanpyörään. Hän on kolmen naisen loukussa ja viihdyttää kutakin vuorollaan. Sal, joka on Jack Kerouacin alter ego, saa pettyä ystäväänsä, mutta hän pettyy moneen muuhunkin. Henkilöhahmosta henkii melankolia ja yksinäisyys.

Kerouacin romaani on kulttikirja ja sillä oli suuri vaikutus mm. Jim Morrisoniin ja Bob Dylaniin. Luultavasti luin itse kirjan liian myöhään, sillä se on pikemminkin identiteetin etsimisen kuvaus kuin rankka matkakirja. Se olisi voinut kolista paremmin opiskeluvuosina, kun ei ollut vielä uskallusta antautua itse seikkailuun.

Asiasanat: Jack Kerouac, On The Road, Tien päällä, Bob Dylan, Jim Morrison, Yhdysvallat, Meksiko, Uusi-Seelanti, alter ego, kulttikirja, matkakirja.

Viikon suosituimmat

Ranskalainen juusto

Tuoreimmat kuulumiset

About Päivi Kannisto

Uusi äänikirja: Elämäni nomadina

Suolatut säkeet

Vapaana elämisen taito

Epätoivottu mainonta | Kirjallisuus ja tuotesijoittelu

Elämäni nomadina

Superrikkaat ja rutiköyhät