Sähköinen Kiinanmuuri suodattaa | Nettisensuuri

Intenetin sisältöä suodatetaan diktatuureissa ja totalitaarisissa valtioissa, myös Suomessa. Tunnetuin on Kiinan uusi Kiinanmuuri. Sisällön suodattimia on aina käytetty diktatuureissa ja muissa totalitaarisissa valtioissa. Tunnetuin ja tehokkain lienee käytössä Kiinassa. Vapaata tiedonvälitystä vastaan taistellaan palomuurin avulla, joka on osuvasti nimetty uudeksi Kiinanmuuriksi.

Kiinanmuuri estää kansalaisilta pääsyn poliittisesti arveluttaville, vääriä mielipiteitä sisältäville sivuille. Näihin kuuluvat esimerkiksi kansainväliset mediat kuten BBC ja CNN. Selvitin Kiinassa, minkälaisessa pimennossa surffaajia pidetään.

Kirjatohtorista tuli Oskari Olematon

Hakukoneet toimivat Kiinassa eri tavalla kuin muualla maailmassa. Esimerkiksi Kirjatohtori-blogi ei ole siellä olemassa. Kun hakukoneella etsii sivuja, tulee tulokseksi vain blogiin viittaavia sivuja. Itse blogia ei löydy, kuten ei mitään muitakaan blogeja. Lisäksi linkit sivulle ja Kirjatohtori-sana on merkitty punaisella eikä niitä pysty valitsemaan. Myöskään välimuistista ei ole iloa, sillä hakukonevalmistajat, kuten Google ja Yahoo, ovat päätyneet tukemaan Kiinan sensuuria rahanhimossaan. Näin todellisuus muotoutuu vallanpitäjille mieleiseksi. Blogin päivittäminen onnistuu Kiinassa ilman kommervenkkejä, mutta lukemiseen tarvitaan välityspalvelua kuten Vietnamissa ja Thaimaassakin.

Digitodayn (2005) mukaan sisällön suodattamiseen osallistuu Kiinassa lukuisia valtion virastoja ja tuhansia työntekijöitä. Työ on niin hienovaraista, ettei käyttäjä useinkaan tiedä sitä, mitä hänen ei haluta tietävän. Kiina pystyy esimerkiksi poistamaan tietyt viittaukset Tiibetin itsenäisyyteen ilman, että samalla piilotettaisiin kaikki tiedot Tiibetistä. Käyttäjä saa eteensä joukon valtion virallisia matkailusivuja, jotka eivät sisällä vääriä mielipiteitä.

Valvonnan aste vaihtelee tarkoitusperien mukaan. Kun Kiina haki vuoden 2008 Olympiakisojen isännyyttä, viranomaiset eivät halunneet näyttäytyä kansalaisia alistavassa valossa, vaan sallivat vapaamman tietoliikenteen. Nähtäväksi jää, katoavatko olympiakisat netistä, jos Kiina ei pärjääkään kisoissa.

Osaamattomuus vesittää sensuuria

Nettikahvilaan mennessä jokaisen käyttäjän täytyy antaa passinumeronsa. Tämä mahdollistaa viranomaisille käyttäjien jäljittämisen. Kaupungit ovat kuitenkin pullollaan suojaamattomia ja avoimia langattomia verkkoja (wifi, wireless fidelity), jotka mahdollistavat kybertoisinajattelijoille anonyymin pääsyn verkkoon. Tahattomasti avoimiksi jääneet verkot kielivät verkkoja käyttävien tietokoneiden vähyydestä ja teknisestä osaamattomuudesta.

Kiinassa pelkästään kieli toimii ulkomaalaisille erinomaisena sensuurin välineenä. Nettikahviloissa ohjelmat ovat kiinankielisiä ja selaimet näyttävät sivut oletusarvoisesti kiinaksi. Sama koskee tv:tä. Käyttämissäni hotelleissa ei ollut ensimmäistäkään muunkielistä kanavaa. Kiinassa viralliset tv-kanavat on nimetty sattumalta osuvasti CCTV:ksi. Lyhenne tarkoittaa Kiinan ulkopuolella suljettuja valvontakameraverkkoja (closed circuit tv).

Toisaalta Kiinassa on joiltakin osin parempi yksityisyyden suoja kuin esimerkiksi Suomessa ja Venäjällä. Suomessa ulkomaalaisilta vaaditaan passin esittämistä hotelliin mennessä ja Venäjällä sitä tarvitsevat jopa venäläiset junalippujen ostamiseen. Kiinassa molemmat sujuvat kuten sivistysvaltiossa kuuluukin, yksityisyyttä kunnioittaen.

Tutustu koko Nettisensuuri-juttusarjaan

Asiasanat: nettisensuuri, internet, suodatus, Kiinanmuuri, diktatuuri, totalitaarinen, hakukone, Tiibet, olympiakisat, wifi, langaton verkko, nettikahvila, passi, passin numero, kybertoisinajattelija, CCTV, Kiina.

Viikon suosituimmat

Trilogia Le grand cahier on kulttuuriskandaali | Agota Kristof

About Päivi Kannisto

Helvetti | Dante Alighieri

Hahmontunnistuksessa eletään eilistä | William Gibson

Kuinka minusta tuli postikorttikirjailija?

Lasikaupunki hämää ja harhauttaa | Paul Auster

Kiinalainen niukkuuspeli

Kirja-arvio: Alastonkuvia | Virpi Hämeen-Anttila

Kuvakirjan kanssa vessaan

Elämäni nomadina