Kielikuvia kuin nonparelleja donitsissa
Sain nipun kirjoja ystäviltämme Billiltä ja Bettyltä treffattuamme heidät Kambodzassa. Sekä painetuista että äänikirjoista koostunut valikoima painottui amerikkalaisiin dekkareihin.
Aloitin luku-urakan painetuista kirjoista, joita ei tunnetusti ole mukava kanniskella rinkassa ympäriinsä. Pinon päällimmäisenä oli Elisabeth Hyden The Abortionist's Daughter (Pan Books, 2006. Ei suomennettu). Hyde on yksi amerikkalaisista, kirjailijanuralle antautuneista lainoppineista maineikkaan John Grishamin jalanjäljissä.
Abortintekijän murha
Kirja kertoo amerikkalaisittain voimakkaita ja ristiriitaisia tunteita herättävästä aiheesta, abortista. Kirjan päähenkilö on 19-vuotias Megan, jonka äidillä on aborttiklinikka. Kun äiti murhataan, ulottuu epäilyjen lista äänekkäistä abortin vastustajista aviomieheen. Poliisitutkinnoista avautuu kokonainen skandaalivyyhti, jossa myös Megan joutuu parrasvaloihin, sillä hänen ex-poikaystävänsä ottamat intiimit valokuvat julkaistaan netin pornosivuilla.
Kirja alkaa sujuvasti, mutta ratkaisevassa kolmannessa luvussa juonen selvittely hajoaa. Tilannetta seurataan poukkoillen eri henkilöiden näkökulmasta sillä seurauksella, että jännitys laukeaa jo ennen murhaajan selviämistä. Oman lukunsa muodostavat kirjan tahattomasti lukijaa hauskuuttavat kielikuvat. Niissä viljellään suuria filosofisia ajatuksia tavalla, joka ei aivan istu höyhenenkevyen dekkarin käänteisiin. Meganin esimerkiksi kuvataan tunteneen itsensä "machiavelliläiseksi", kun hän petti pakkomielteistä poikaystäväänsä.
She felt very Machiavellian in her young ways.
Hän tunsi itsensä hyvin macchiavelliläiseksi omalla, nuorella tavallaan.
Toinen kielikuvaryhmä koostuu viittauksista suosittuihin elokuviin, jotka nostavat henkilöiden arkiset tuntemukset dramaattisiin mittasuhteisiin. Tehtyään bänät sairaalloiseksi heittäytyneen poikaystävänsä kanssa Meganin tunnelmia kuvataan Tuulen viemän henkilöhahmojen, Scarlettin ja Rhettin, avuin.
She might have felt like Scarlett watching Rhett walk off into the fog; except their situation were so completely the opposite.
Hän olisi voinut tuntea itsensä Scarlettiksi, joka katsoo Rhettin kävelevän pois sumuun - paitsi että heidän tapauksessaan roolit olisivat olleet päinvastaiset.
Parissa muussa kielikuvakukkasessa tekstiin saadaan ympättyä mukaan myös Star Wars, Indiana Jones ja Albert Einsteinin suhteellisuusteoria.
She was breathing in and out like Darth Vader.
Hän hengitti sisään ja ulos kuin Darth Vader.
She pictured Indiana Jones shooting the native in exasperated disgust and felt capable of a similar deed.
Hän kuvitteli Indiana Jonesin ampumassa alkuasukasta vihan ja inhon vallassa ja tunsi olevansa kykenevä samaan.
He smiled broadly, as though finally understanding the theory of relativity.
Hän hymyili leveästi kuin olisi viimeinkin ymmärtänyt suhteellisuusteorian.(Käännökset PK.)
Kirja ei ole turhan tasokas, mutta päihittää silti mennen tullen television saippuaisimmat sarjat. Se tarjoaa erinomaista luettavaa esimerkiksi kevään englannin kirjoituksiin valmistautuville abeille: selkeää englantia viihdyttävässä paketissa.
Asiasanat: dekkari, Elisabeth Hyde, John Grisham, murha, abortti, aborttiklinikka, kielikuva, Macchiavelli, Tuulen viemää, Scarlett, Rhett, Star Wars, Darth Vader, Indiana Jones, suhteellisuusteoria, abi, kirjoitukset.