Wonder Boys kuvaa kirjailijaelämää | Michael Chabon

Hymyt pyllyyn kun kirjailetKiehtooko kirjoittaminen? Chabon tarjoaa sarkastisen näkökulman taiteilijaelämään.

Wonder Boys (Villard Books, New York, 1995. Ei suomennettu.) kertoo nelikymppisestä Grady Trippistä, kirjallisuuden professorista, joka viimeistelee yli 2600-sivuista mammuttiaan. Tapahtumat sijoittuvat Pittsburghin kirjailijafestivaaleille. Mukana on Gradyn lahjakas oppilas James Leer, joka elää yhtä aikaa useissa eri rinnakkaistodellisuuksissa sekä Gradyn newyorkilaiskustantaja, homo Crabtree.

Grady kärsii avio-ongelmista. Hänen kolmas avioliittonsa kauniin ja hauraan korealaissyntyisen Emilyn kanssa on vaakalaudalla syrjähypyn takia. Grady heilastelee yliopistonsa rehtorin, Saran kanssa, joka on raskaana Gradylle. Ironista, sillä Emily ja Grady eivät ole vuosien yrittämisestä huolimatta saaneet jälkeläistä.

Viikonlopun tapahtumista ei puutu älykästä komiikkaa ja boheemipiireihin sopivaa sekoilua. Grady ja James tappavat epähuomiossa käärmeen ja rehtorin koiran, piilottavat ne auton takakonttiin ja huristelevat mädän käry sieraimissaan bileistä toiseen kiskomaan jointteja ja ryyppäämään viinaa. Ympärillä hengailee joukko wannabe-kirjailijoita.

Sarkasmia ja myötätuntoa

Gradya tarkastellaan pirullisesti, mutta myös myötätunnolla. Hänestä kasvaa ristiriitojen repimä, hieman klovnimainen hahmo, joka saa lukijan sympatiat osakseen, varsinkin kun hänen seitsemän vuotta hautomansa käsikirjoitus osoittautuu kustantajan mielestä julkaisukelvottomaksi. Gradyn oppilaaseen, Jamesiin, rakastunut kustantaja toteaa, että pojan esikoisromaanin käsikirjoitus on paljon tuoreempi ja perverssimpi ja kieltäytyy julkaisemasta Gradyn teosta, joka saattaisi hänet vain epävarmaan asemaan.

Grady ei tietenkään olisi tositaiteilija, ellei hän itse vertaisi itseään korkeisiin esikuviin, kuten nerokkaista juonikuvioista tunnettuun Vladimirin Nabokoviin tai postmodernisti Thomas Pynchoniin. Omasta mielestään hän on onnistunut luomaan kirjan, joka sisältää nerokkaan lukuohjeen, mutta kustantaja ei pidä teokseen sisältyvistä itsevalaisevista vauvoista ja tulevaisuutta ennustavista porsaista. Gradyn vannoutunut ihailijakin on pöyristynyt, kun käsikirjoituksessa ei ole yhtään ainoaa henkilöä 30-40 sivuun ja mies jaarittelee vain hautakivistä ja hevosten sukupuista.

Chabonin kieli on älykästä ja lyyristä, tosin välillä hieman liiankin yksityiskohtaista. Paikoittaista raskautta korosti se, että teksti on yhtä massaa, jota ei ole ryhmitelty lukuihin. Kahlaaminen kuitenkin palkitaan. Wonder Boys on yksi herkullisimmista kirjailijaelämän satiireista.

Asiasanat: Michael Chabon, Wonder Boys, kirjailija, kirjailijaelämä, taiteilija, tositaiteilija, kustantaja, boheemi, wannabe, sarkastinen, myötätunto, klovnimainen, Pittsburgh, Yhdysvallat.

Viikon suosituimmat

About Päivi Kannisto

Tuoreimmat kuulumiset

Kielitoimisto suosittaa lyhiksiä ja pyöröraikastinta

Kiinalainen niukkuuspeli

Trilogia Le grand cahier on kulttuuriskandaali | Agota Kristof

Lasikaupunki hämää ja harhauttaa | Paul Auster

Kirja-arvio: Oikeus nautintoon (Plateformen) | Michel Houellebecq

Tietoja Päivi Kannistosta

Kuinka minusta tuli postikorttikirjailija?

Kirja-arvio: Perheidyllistä pirullisesti