Särkynyt ego

Epäyhteensopivuudet ovat kilpailukeino. Ne ovat valmistajien tarkoituksellisesti luomia haittaamaan kilpailijoiden ohjelmien toimintaa.Tämänkertaisena aiheena ovat kirjalliset ja tekniset epäyhteensopivuudet. Inspiraation aiheeseen sain blogipalautteesta. Kuulin, että Virtuaalikustantaja, Onnellisuustesti ja Kiinalainen niukkuuspeli toimivat vain Internet Explorer -selaimella eikä Firefoxilla.

Kaikki ohjelmat on korjattu nyt niin, että käyttäjän ei tarvitse turvautua IE:hen. Vastaavia teknisiä epäyhteensopivuuksia löytyy kaikkialta, mutta miksi?

Epäyhteensopivuus on kilpailukeino

Epäyhteensopivuudet ovat useimmiten valmistajien tarkoituksellisesti luomia. Niiden tehtävänä on estää kilpailevien selainten tai muiden ohjelmien toiminta. Kirjallisuudessa sama voisi tarkoittaa esimerkiksi sitä, että tietyn kustantajan tekstejä saisi luettua vain saman valmistajan silmälaseilla. Jokaiselle kustantajalle olisi hankittava omat kakkulansa, jotta teksteistä saisi tolkkua.

Monen kirjailijan mielestä kirjallisuudessa esiintyy myös aitoa epäyhteensopivuutta. Tämä ilmenee kirjailijoiden vastineina kriitikoille, jotka ovat ymmärtäneet tekstin väärin. Yleisiä toteamuksia ovat esimerkiksi: "Kriitikolta on jäänyt jotakin olennaista ymmärtämättä", tai että tämä "sivuuttaa keskeiset teemat köykäisesti". Kirjailija katsoo tehtäväkseen valistaa, miten teosta olisi pitänyt tulkita, mitä teemoja nostaa esiin, ja millaisia kysymyksiä esittää.

Tässä epäyhteensopivuudessa voi olla kyse särkyneestä egosta, jota kursitaan vastineen avulla kasaan. Kirjoittajan kritiikin sietokyky on alhainen ja arvostelu otetaan henkilökohtaisesti niin, että teoksen puutteet koetaan omiksi.

Itseironiaa

Monet teksteistä ovat sydänverellä kirjoitettuja, mutta kirjailijoilta toivoisi silti itseironiaa ja kykyä katsoa omia tekstejään etäältä.

Jos kantti ei kestä, kannattaa ottaa oppia ohjelmoinnista, jossa käyttäjää suitsimaan laaditaan tiukkoja määrittelyjä ja käyttöohjeita. Kirjallisuudessa saman voit tehdä seuraavasti: 1) yliselittämällä tekstisi tutkimusten tapaan erilaisilla viitteillä ja käsitteiden määrittelyllä ja 2) laatimalla teokseesi luku- ja tulkintaoppaan, johon lukijan pitää perehtyä ensin. Kun opastat harhapoluille etsiytyvää lukijaasi kädestä pitäen ("Ei niin, vaan näin"), varmistat mieleisesi lopputuloksen.

Asiasanat: epäyhteensopivuus, ohjelma, kirjallisuus, tulkinta, käyttöopas, manuaali, tulkintaopas, yliselittäminen, kriitikko, väärinymmärrys.

Viikon suosituimmat

Trilogia Le grand cahier on kulttuuriskandaali | Agota Kristof

Kirja-arvio: Alastonkuvia | Virpi Hämeen-Anttila

Kielitoimisto suosittaa lyhiksiä ja pyöröraikastinta

About Päivi Kannisto

Suolatut säkeet

Helvetti | Dante Alighieri

Senkin sika!

Kiinalainen niukkuuspeli

Tietoja Päivi Kannistosta

Kuinka minusta tuli postikorttikirjailija?