Säteileekö vain ranskalaisen polla kännykästä?

Ranskassa harkitaan kännyköiden myynnin kieltämistä alle 6-vuotiaille ja mainostamista alle 12-vuotiaille lapsille säteilyn takia.Kirjatohtori suositti kirjailijan urasta haaveileville tekstiviestikirjailijaksi ryhtymistä. Uranvalintaa on kuitenkin syytä harkita, jos sattuu asumaan Ranskassa. Siellä kännykköiden on todettu säteilevän toisin kuin Suomessa.

Ranskassa suunnitellaan kännyköiden myynnin kieltämistä alle 6-vuotiaille ja mainostamista alle 12-vuotiaille lapsille säteilyn takia. Lisäksi on harkittu nappikuulokkeiden pakkomyyntiä, jolloin säteilylähde olisi kauempana aivoista. Matkapuhelinvalmistajat luonnollisesti kiistävät terveysvaikutukset kuten tupakkateollisuus keuhkosyövän.

Aivokeittoa à la Nokia

Kirjatohtori luopui kännykästä kolme vuotta sitten, ei tosin säteilyn, vaan sen aiheuttaman riesan takia. Eri maiden SIM-korttien hankkiminen ja uusien järjestelmien opettelu tuntui turhanpäiväiseltä, etenkin kun yhteydet eivät toimineet luotettavasti suomalaisten operaattorien liittymiin. Lisäksi luuri tuppasi unohtumaan milloin minnekin, putoili lattialle ja akku simahteli.

Emme ole tohtorska Santerin kanssa kumpikaan puhelinihmisiä. Jouduimme töissä antautumaan kommunikaattoreille, jotka valmistajan ylikorostuneen uudelleenmyyntihalun takia levisivät käsiin puolen vuoden välein. Irtoilevia näyttöjä kiinniteltiin teipeillä ja kiroiltiin kaatumatautisia ohjelmia, jotka jättivät pulaan. Ilman ihmepeliä kun ei ollut kenenkään yhteystietoja eikä kalenteritta tietoa siitä, missä olisi pitänyt olla.

Työelämästä irtautumisen jälkeen puhelin oli pelkkä kiusankappale. Kiistelimme kännykän soidessa siitä, kumman vuoro oli vastata. Polyfoninen piipitys ei ole meille enää merkki omasta tärkeydestä ja suosiosta. Aivoja ei tarvitse keittää myöskään illallisilla tai kokouksessa pakenemalla puhelimeen, jos seura tai puheenaihe kyllästyttää. Niihin voi jättää menemättä.

Asiasanat: Ranska, ranskalainen, kännykkä, säteily, aivot, terveysvaikutus, matkapuhelinvalmistaja, Nokia, aivokeitto, SIM-kortti, teleoperaattori, ohjelma, kommunikaattori, polyfoninen, soittoääni.

Viikon suosituimmat

Trilogia Le grand cahier on kulttuuriskandaali | Agota Kristof

Elämäni nomadina

Tuoreimmat kuulumiset

About Päivi Kannisto

Suolatut säkeet

Epätoivottu mainonta | Kirjallisuus ja tuotesijoittelu

Siddartha ja Alkemisti, kuin kaksi marjaa

Helsingin kirjamessut

Noituminen | Päde kirjallisuudella