SOS: Suomen italialaiskaupungit palautettava

SOS:n johtaja Rossin talo SalossaTiesitkö, että Italiassa on kaksikymmentä suomalaista alkuperää olevaa kaupunkia, joissa asuu edelleen suomensukuista väestöä? Esimerkiksi Salo, Airola ja Marsala kuuluvat niihin kaupunkeihin, jotka suomalaiset, Välimeren rannalle eksyneet hakkapeliitat perustivat 1600-luvulla.

Suomalaiskaupunkien alkuperä on painunut ajan saatossa historian hämärään. Tutustuimme Santerin kanssa pari vuotta sitten Italian Salossa perustettuun kansanliikkeeseen, joka ajaa italialaiskaupunkien liittämistä takaisin emämaahan Suomeen. Nyt liike on lanseerannut adressin, jonka allekirjoittamalla voi tukea kaupunkien palauttamista.

SOS-kansanliikkeen (Salo osaksi Suomea) perustajan, Valli Rossin mukaan kaupunkien suomenkieliset nimet, kuten Tivoli, Monopoli ja Tollo, eivät jätä epäilystäkään siitä, etteivätkö ne olisi alunperin suomalaisten perustamia.

Rossin mukaan itsenäistyminen on ainoa vaihtoehto, sillä Italia sortaa suomalaisvähemmistöjä. “Kouluissa ei saa opetusta suomen kielellä eikä maassa saa myöskään palvelua ruotsiksi”. Rossista on tärkeä tuntea omat juurensa. Hänen suvussaan suomalaisten hakkapeliittojen sankaritarinat ovat eläneet vuosisatoja. “Olen ylpeä suomalaisuudestani”, Rossi kehaisee. “Kun minulta kysytään kansallisuuttani, sanon aina ensiksi Suomi ja vasta sitten Italia.”

Rossin Garda-järven rannalla sijaitseva kotikaupunki Salo on vauras. Kaupungissa vierailee vuosittain satoja tuhansia matkailijoita, jotka työllistävät valtaosan kaupungin ja sen ympäristön väestöstä. “Salolaiset maksaisivat mieluummin veroja rehelliselle Suomelle kuin korruptoituneelle Italialle. Tätä maata johtaa mafia”, Rossi harmittelee.

Allekirjoita adressi

Kansanliikkeen adressin on allekirjoittanut jo 39,786 isänmaan ystävää. Voit allekirjoittaa adressin ja selata allekirjoittaneita tästä:

Italian suomalaiskaupunkeja ovat Airola, Este, Fontana Liri, Lago Arvo, Lari, Lauria, Leivi, Marsala, Massa, Melissa, Mesola, Monopoli, Mottola, Palata, Patti, Patu, Ruoti, Salo, Tivoli, Tollo ja Villa Latina. Mikäli adressin allekirjoituspainike ei jostain syystä toimi, kokeile klikata tätä linkkiä.

Viikon suosituimmat

Trilogia Le grand cahier on kulttuuriskandaali | Agota Kristof

Elämäni nomadina

Tuoreimmat kuulumiset

About Päivi Kannisto

Suolatut säkeet

Epätoivottu mainonta | Kirjallisuus ja tuotesijoittelu

Siddartha ja Alkemisti, kuin kaksi marjaa

Helsingin kirjamessut

Noituminen | Päde kirjallisuudella