Kunnostaudu kriitikkona | Päde kirjallisuudella

Lukiessa pääset retostelemaan teoksilla ja syvällisellä analyysilla. Näin teet sen nopeasti ja vaivatta. Kunnostaudu kriitikkona!Lukemisen hienous piilee siinä, että pääset retostelemaan läpikahlatulla teoksella ja sen syvällisellä analyysilla. Kirjatohtori neuvoo miten teet sen nopeasti ja vaivatta.

Kunnon kriitikko on teholukija. Hän ei takerru yksityiskohtiin ja jää pohdiskelemaan jonninjoutavia, vaan porhaltaa läpi kirjan kuin kirjan alle päivässä. Vain näin ammattikriitikot pääsevät ansioille.

Pikalukutaito kehittyy harjoittelun myötä. Harpo ensin puolikkaita sivuja, sitten ensimmäiset kappaleet ja pian vilkaiset joka sivulta enää ensimmäisen lauseen. Todelliset ammattilaiset pikaselaavat pelkät kannet ja kaivavat lainaukset netistä muiden kirjoittamista kritiikeistä, joista ne löytyvät helpoimmin.

Mikäli kirjan sisältö avautuu pikaluvulla, voit moittia tekstiä toisteisuudesta, juonenkuljetuksen hitaudesta tai vanhan tarinan pakkaamisesta uusiin kuosiin. Jos teksti jää hämäräksi, kerro sen kiertyvän sisäsiittoisesti itsensä ympärille masturbaattiseksi monologiksi, jossa tekijä haastaa ja tyrmää itsensä.

Ylimielisyys palkitsee

Viljele sarkastisia huomautuksia kuten: "Olipa oivaltavaa." tai "Kylläpä oli hauskaa". Teho on maksimaalinen, kun laitat niiden viereen latteimmat kirjasta löytämäsi lauseet. Vauhtiin päästyäsi voit heittää: "Luontoa tulee sääli, kun tämä tohelo kirjoittaa. Kirjan paperi on niin paksua ja jäykkää, ettei se taivu edes perseen pyyhkimiseen."

Esimerkkien voima on lyömätön. Poimi kirjasta yksittäisiä, irrallisia lauseita, joilla voit naureskella tekijän lukukelvottomille kielikuville, väkinäiselle huumorille ja kömpelöille ilmaisuille. Ylimielisimmät kriitikot uskaltautuvat mollaamaan ilman todisteita. Näin ei voi jäädä kiinni siitä, ettei oikeastaan tiedä mistä kirjoittaa, tai edes ehtinyt lukemaan koko eeposta.

Jotta kritiikkisi olisi mahdollisimman monipuolinen ja syvällinen, briljeeraa vielä äidinkielen tuntemuksellasi ja totea, että teos on kieliopillisesti yksiulotteinen: välimerkkejä on liian vähän, konsonantteja kosolti suhteessa vokaaleihin ja -nen -päätteitä tuhottomasti.

Sinä arvioit teosta kriitikon kaikkitietävästä näkökulmasta, mikä tekee sinusta kapista kirjailijaa paremman ihmisen. Ole ylpeästi ylimielinen, vaikka omat tekstisi olisivatkin pelkkää pikkuvanhaa ajatusviivapuuroa. Olethan kerrankin niskan päällä.

Asiasanat: Kritiikki, kirja-arvostelu, kriitikko, pikaluku, juonenkuljetus, monologi, huumori, kielioppi.

Viikon suosituimmat

About Päivi Kannisto

Ranskalainen juusto

Suolatut säkeet

Tuoreimmat kuulumiset

Hokkus pokkus | Kurt Vonnegut

Trilogia Le grand cahier on kulttuuriskandaali | Agota Kristof

Kirja-arvio: Mahdollinen saari (La possibilité d'une île) | Michel Houellebecq

Kirja-arvio: Alastonkuvia | Virpi Hämeen-Anttila

Kiinalainen niukkuuspeli