The King Of Comedy | Martin Scorsese

The King Of Comedy on satiiri epätoivoisesta kuuluisuuden tavoittelusta. Elokuvan päähenkilönä on wanna-be koomikko Rupert Pupkin, joka ei esiinny stand-up — klubeilla, vaan kotonaan pahvista tehdyn yleisön ja tähtikaartin kanssa — itselleen.

ElokuvaThe King Of Comedy/Koomikkojen kuningasElokuvasta Koomikkojen kuningas (The King of Comedy)
Vuosi1983
OhjaajaMartin Scorcese
PääosissaRobert de Niro, Jerry Lewis, Sandra Bernhard, Diahnne Abbot
MaaYhdysvallat
GenreKomedia, draama
KäsikirjoitusPaul D Zimmerman
SuomessaSaatavana DVD:llä

Robert Pupkin (Robert de Niro) ihailee tv-juontaja Jerry Langfordia (Jerry Lewis) ja tunkee eräänä iltana shown jälkeen hänen kanssaan samaan taksiin. Tähti antaa sihteerinsä yhteystiedot päästäkseen kiusankappaleesta eroon. Pupkin tulkitsee eleen rohkaisuksi ja pitää Langfordia jo vanhana kaverinaan, mutta saa studiolla rehvastellessaan tylyn kohtelun. Hän ei lannistu, vaan yrittää saada audienssia yhä uudelleen, kunnes tulee heitetyksi studion ovesta ulos.

Robert de Niro tekee uskottavan roolityön Jerryn raivostuttavana ja kaikkialle tunkevana perskärpäsenä. Henkilökuvaus etenee hitaanpuoleisesti ja saa välillä jo miettimään, mikä käänne elokuvassa tapahtuu: tappaako Pupkin hänet pettäneen idolin vai saako onnettomilla koomikonlahjoilla siunattu pelle revanssin oman menestyksensä muodossa.

Kun Jerry Langford torjuu faninsa henkilökohtaisesti, Pupkin ryhtyy tositoimiin ja kidnappaa idolinsa toisen pakkomielteisen ihailijan, Mashan (Sandra Bernhard), kanssa. Vapautumisen ehtona on se, että “The King” -niminen koomikko saa illan showsta kymmenen minuuttia itselleen. The King on luonnollisesti Pupkin itse, jonka usko omiin kykyihinsä on horjumaton.

Pupkin elää omassa maailmassaan. Kun Jerry kiittää Pupkinia erinomaisesta demonauhasta ja Pupkin menee naimisiin Jerry Langford-shown suorassa lähetyksessä, on kyse miehen päiväunelmista. Toivekuvien vahvuus tuo mieleen ranskalaisen elokuvan erotomaanista He Loves Me, He Loves Me Not (2002, ohj. Laetitia Colombani). Pääosaa näyttelevä Audrie Tautou vaalii elokuvassa rakkautta tohtoriin, joka on täysin tietämätön aiheuttamastaan tunnekuohusta, kunnes saa lemmenkipeän ja harhakuvitelmissa elävän vainoojan peräänsä.

The King Of Comedyn loppuratkaisu saattaa tuottaa pettymyksen, ellei sitä sitten tulkitse kuuluvaksi samaan lohduttavien päiväunien sarjaan. Tehdäkseen yhden unelmistaan todeksi Pupkin saa maksaa kalliisti, mutta mies toteaa, että oli se sen arvoista: “Better to be king for a night, than schmuck for a lifetime” eli parempi olla kuningas yhden illan kuin idiootti koko ikänsä.

Asiasanat: The King Of Comedy, Martin Scorcese, Robert de Niro, Jerry Lewis, komedia, elokuva, kuuluisuus, tähti, idoli, fani, Yhdysvallat.

Viikon suosituimmat

Ranskalainen juusto

Tuoreimmat kuulumiset

About Päivi Kannisto

Uusi äänikirja: Elämäni nomadina

Suolatut säkeet

Vapaana elämisen taito

Epätoivottu mainonta | Kirjallisuus ja tuotesijoittelu

Elämäni nomadina

Superrikkaat ja rutiköyhät