Haloo, hei ootsä siellä? | Bret Easton Ellis
Bret Easton Ellisin esikoisromaanin dialogit ovat kuin tyypillisestä kännykkäkeskustelusta. Henkilöt puhuvat jonninjoutavia toistensa ohi. Kaikki on hyvin niin kauan, kun kumpikin pysyy vuorollaan äänessä eikä toisen tarvitse kysyä: "Haloo, ootsä vielä siellä?
Less Than Zero (Ilmestyi englanniksi 1985. Suomennettu nimellä Alta nollan) oli Ellisin läpimurtoteos, jota juhlittiin 80-luvun uutena romaanina. Se kuvaa rikkaiden amerikkalaisnuorten bileiden, merkkituotteiden ja huumeiden täyttämää elämää.
Hei, sähän oot alasti!
Kirjan päähenkilö Clay on joululomalla yliopistosta. Hän asuu vanhempiensa luona Los Angelesissa ja tapaa tuttujaan. Useimmat henkilöiden välisistä keskusteluista heijastavat sisäistä tyhjyyttä. Kenelläkään ei ole mitään sanottavaa. He ovat kyllästyneitä itseensä, toisiinsa, elämään.
"Ça fait longtemps que je t'ai pas vue" je lui ai dit.
"Ouais, j'suis pas beacoup sortie ces jours derniers."
(--)
"Tu as passé un bon moment ici?"
"Non."
"C'est dommage."
"Ei olla vähään aikaan nähty", sanoin hänelle.
"Joo, ei oo tullut käytyä juuri missään viime päivinä."
(--)
"Oliks sulla kivaa täällä?"
"Ei."
"Harmi." (Suomennos PK.)
Kirjaa mainostettiin aikanaan rajuksi, sillä siinä harrastettiin vapaasti seksiä ja vedettiin viivaa. Rohkeimmillaan Ellis on kuitenkin siinä, kun hän riisuu henkilönsä yleisön edessä alastomiksi. Pornompaa saa hakea, sillä vaatteiden alla ei ole mitään nähtävää. Kaikki on jo esillä, pintaa syvempää ei ole. Jos kirja olisi kirjoitettu 2000-luvulla, olisi syynä ollut epäilemättä se, että kännyköiden säteily olisi keittänyt henkilöiden aivot.
Asiasanat: Bret Easton Ellis, Alta nollan, Less than zero, kirja-arvio, seksi, huumeet, bileet, seksihuume, kännykkä, Yhdysvallat.