Guy Ritchien Sherlock Holmes ei säväytä

Vanhojen tarinoiden uudelleenlämmitykset kiinnostavat, mikäli joulunpyhien lipunmyynnistä Yhdysvalloissa voi jotain päätellä. Tai sitten ohjaaja Guy Richie, Madonnan ex-aviomies, ulosmittaa entisen puolisonsa hyvää karmaa.

ElokuvaSherlock Holmes (2009)Action, my dear Watson
Vuosi2009
OhjaajaGuy Ritchie
PääosissaRobert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Mark Strong, Eddie Marsan, Kelly Reilly.
MaaYhdysvallat
GenreToiminta, rikos, jännitys
Käsikirjoitus Michael Robert Johnson, Anthony Peckham ja Simon Kinberg. Perustuu Arthur Conan Doylen luomaan hahmoon.
SuomessaEnsi-ilta 22.1.2010

Guy Ritchien edellinen elokuva Rock'n'rolla oli päätöntä äijäilyä ja uudessa Sherlock Holmesissa (2009) on havaittavissa samoja piirteitä. Kung fulla terästetyt ja toisinaan hidastetut tappelunujakat ovat näyttäviä ja räjähdykset äänekkäitä.

Ritchien Sherlock (Robert Downey Jr.) on boheemi ja hieman ruokkoamaton. Arthur Conan Doylen luoman dekkarihahmon kristallinkirkkaat aivot ovat sivuosassa. Päähuomion vie toiminta sekä lihallinen ja kuvallinen runsaus, mihin 1800-luvun sumuinen ja savuinen Lontoo asukkaineen antaa hyvät, joskaan ei innovatiiviset, ainekset.

Elokuvasssa liikutaan ylellisissä yläluokkaisissa miljöissä, joissa juodaan teetä ja matkustetaan hevosten vetämillä kieseillä. Köyhälistöön tutustutaan vankiloissa, teollisuushalleissa ja markkinoilla, jossa voimamiehet, tulennielijät ja ennustajaeukot esittävät sirkushuveja harvahampaiselle yleisölle.

Elokuva ei olisi Guy Rithien työtä, ellei hänen kotimaansa olisi mukana. Irlantilaisuus kuulu taustalla nyrkiniskuissa ja viulujen tahdittamissa kansantanhuissa.

Kauniita kuvia katselee mielellään, mutta kun siteeksi ei ole mehevää tarinaa ja reheviä henkilöhahmoja, alkaa parituntinen pläjäys pitkästyttää.

Asiasanat: Guy Ritchie, Sherlock Holmes, 2009, elokuva, elokuva-arvio, Arthur Conan Doyle, Rockn'n'rolla, dekkari, salapoliisi, Lontoo, 1800-luku, Irlanti,Yhdysvallat.

Viikon suosituimmat

Trilogia Le grand cahier on kulttuuriskandaali | Agota Kristof

Elämäni nomadina

About Päivi Kannisto

Tuoreimmat kuulumiset

Elokuva Moskiittorannikko

Suolatut säkeet

Epätoivottu mainonta | Kirjallisuus ja tuotesijoittelu

Siddartha ja Alkemisti, kuin kaksi marjaa

Helsingin kirjamessut