Kaikki seksistä | Woody Allen

Woody Allenin seitsemän tarinaa seksin mysteereistä hauskuuttaa sekä älyllisesti että populaaristi.

ElokuvaEverything You Always Wanted To Know About Sex (But Were Afraid To Ask)/Mitä kaikkea oletkaan aina halunnut tietää seksistä, mutta et ole rohjennut kysyäGene Wilder hykerryttää elokuvassa Everything You Always Wanted To Know About Sex
Vuosi1972
OhjaajaWoody Allen
PääosissaWoody Allen, John Carradine, Lou Jacobi, Louise Lasser, Anthony Quayle, Tony Randall, Lynn Redgrave, Burt Reynolds, Gene Wilder, Jack Barry
MaaYhdysvallat
GenreKomedia
KäsikirjoitusWoody Allen
SuomessaSaatavana DVD:llä

Everything You Always Wanted To Know About Sex (but were afraid to ask) (1972, suomennettu nimellä Mitä kaikkea oletkaan aina halunnut tietää seksistä, mutta et ole rohjennut kysyä) lainaa nimensä seksitohtori David Reubenin kirjasta (1969). Elokuvassa on seitsemän tarinaa, jotka vastaavat kutkuttaviin kysymyksiin: toimivatko lemmenjuomat, mitä sodomia on, miksi joillakin naisilla on vaikeuksia saada orgasmi, ovatko transvestiitit homoseksuaaleja, mitä ovat seksuaaliset perversiot, mitä seksitutkijat oikeastaan tekevät ja mitä ejakulaatiossa tapahtuu.

Woody nähdään elokuvassa useissa rooleissa. Hän esiintyy muun muassa narrina, joka tarjoaa höyryäviä lemmenjuomia ja kalistelee sapelilla Englannin kuningattaren siveysvyötä. Siittiönä Woody on pelokas eikä halua lyödä päätään kumipussiin. Seksitutkija-Woody taas on kirjoittanut hersyvän kirjan "Advanced Sexual Positions. How to achieve them without laughing".

Monet katkelmista toimivat tilannekomiikan ja oivaltavien ideoiden varassa. Näyttelijäsuorituksista herkullisin nähdään katkelmassa "Mitä sodomia on?". Lääkäri (Gene Wilder) saa potilaakseen armenialaisen miehen, joka on rakastunut Daisy-nimiseen lampaaseen. Lääkäri yrittää hoitaa potilasta, mutta alkaakin itse elätellä helliä tunteita karvakasaa kohtaan ja vie tämän hotelliin salatapaamisille.

Woody itse on hupaisimmillaan parodiassa 60-luvun tyylitellyistä italofilmeistä. Valkoiseen pukuun, aurinkolaseihin, kultaiseen kaulaketjuun ja kelloon verhoutunut playboy saa huomata, että hänen vaimollaan on ongelmia kiihottua. Miehen suu ja kädet käyvät, mutta vaimo vain pitkästyy ja alkaa kuorsata. Edes katolisen papin ohjeet tai hieromasauva eivät auta, mutta apuun tulee ekshibitionismi.

Kuten kokoelmissa aina, osa tarinoista on vahvempia, osa heikompia, mutta elokuva on ehdottomasti katsomisen arvoinen. Populaarista yleisön kalastelusta irrottaudutaan välillä yllättävästi metafyysisiin ulottuvuuksiin, hurjiin metamorfooseihin ja vitsikkäisiin kirjallisiin viittauksiin.

Asiasanat: Woody Allen, Everything You Always Wanted To Know About Sex (But Were Afraid To Ask), Mitä kaikkea oletkaan aina halunnut tietää seksistä, mutta et ole rohjennut kysyä, elokuva, elokuva-arvio, komedia, John Carradine, Lou Jacobi, Louise Lasser, Anthony Quayle, Tony Randall, Lynn Redgrave, Burt Reynolds, Gene Wilder, Jack Barry, seksi, sodomia, ejakulaatio, transvestiitti, perversio, Yhdysvallat.

Viikon suosituimmat

About Päivi Kannisto

Trilogia Le grand cahier on kulttuuriskandaali | Agota Kristof

Nury Vittachin fengshui -etsivä

Enkelit ja demonit esittelee Vatikaania

Kuinka minusta tuli postikorttikirjailija?

Kirja-arvio: Perheidyllistä pirullisesti

Tuoreimmat kuulumiset

Lasikaupunki hämää ja harhauttaa | Paul Auster

Espanja: maailman vaarallisin maa