Mahdoton oikeus

Kirja-arvio Andre Dubus III:n kirjasta The House of Sand And Fog. Joskus kirjastojen pokkarivalikoimasta tekee ilahduttavia löytöjä. Sellainen on Andre Dubus III:n The House of Sand And Fog. Kirja kertoo kiehtovasti kahden, sattuman kautta yhteenkietoutuvan henkilön tarinat.

Alkoholisminsa kanssa kamppaileva Kathy häädetään erehdyksessä talostaan, ja talon ostaa Iranista kotoisin oleva pakolainen, kapteeni Behrani perheineen. Vaikka valtion virastossa erehdys viimein tunnustetaan, ei Behrania saada luopumaan laillisesti ostamastaan talosta.

Kummankin päähenkilön pyrkimykset näyttävät oikeutetuilta: Kathy taistelee kodistaan, iranilaismies perheensä toimeentulosta. Kotimaasta mukana tuodut säästöt ovat huvenneet eikä ennen maansa suihkuseurapiireissä pörrännyt mies ole saanut kuin hanttihommia.

Tragedia moderniin tapaan

Kirja jakaantuu kahteen osaan. Ensimmäisessä osassa vuorottelevat Kathyn ja iranilaismiehen minä-muotoiset tarinat. Molemmat ovat selkeän omaäänisiä toisin kuin Susan Howatchin samaa, usean kertojan tekniikkaa hyödyntäneessä romaanissa A Question of Integrity. Kirjan toisessa osassa mukaan astuu vielä kolmas keskeinen henkilö, Kathyn uusi miesystävä. Näin romaaniin saadaan myös perhedraaman ulottuvuus. Loppuratkaisusta sukeutuu varsinainen tragedia.

Kiehtovinta Dubusin romaanissa on kuvaus oikeusjärjestelmän heikkoudesta omien virheidensä myöntämisessä ja niiden korjaamisessa. Mikä on oikein, on kirjan herättämä syvällinen kysymys.

Asiasanat: Andre Dubus, The House of Sand And Fog, oikeus, oikeuslaitos, häätö, pakkohuutokauppa.

Viikon suosituimmat

Ranskalainen juusto

Tuoreimmat kuulumiset

About Päivi Kannisto

Uusi äänikirja: Elämäni nomadina

Suolatut säkeet

Vapaana elämisen taito

Epätoivottu mainonta | Kirjallisuus ja tuotesijoittelu

Elämäni nomadina

Superrikkaat ja rutiköyhät