Matkat fiktiossa | Matkoja jääkaapille II

Fiktion ja tositv:n maailmassa elämä on matka. Jo Aristoteles totesi, että luonteet syntyvät nimenomaan toiminnasta. Sarja matkakirjallisuudesta jatkuu. Tällä kertaa sukelletaan fiktion ja tositv:n maailmaan, jossa elämä on matka.

Matka on kirjailijalle teemana mitä otollisin, sillä se sisältää ylenmäärin toimintaa. Jo Aristoteles totesi, että luonteet syntyvät nimenomaan toiminnasta. Päänsisäisestä kuvauksesta tulee helposti monologimössöä, vellovaa itsekehua ja -sääliä, jota ainakin suomalaisessa nykykirjallisuudessa riittää luettavaksi kyllästymiseen asti. Tehdään siis kerrankin jotakin ja lähdetään seikkailemaan.

Äktzöniä!

Matkaa käytetään fiktiossa usein konkretisoimaan muutosta, jota päähenkilö käy läpi elämässään. Tunnetuimpia esimerkkejä ovat kehityskertomukset, kuten Paulo Coelhon Alkemisti ja Hermann Hessen Siddartha tai John Bunyanin Kristityn vaellus. Henkilö etsii elämänsä tarkoitusta kulkemalla erilaisten ihmisten ja kulttuurien parissa ja ottamalla haasteita vastaan.

Toiminnallisen kuvauksen voimasta kertovat myös näytelmät, joissa esitetään elein, ilmein ja liikkein, mitä henkilölle tapahtuu. Samaa ulkoista näkökulmaa hyödyntävät myös Raija Siekkisen arvoitukselliset novellit, joiden lukeminen puhkiselittelyn aikakaudella on suorastaan helpottavaa.

Mies, jolle ei koskaan tapahdu mitään

Matka tarjoaa kirjailijalle jännittäviä juonen aineksia: seikkailuja, eksoottisia tapahtumaympäristöjä ja jännittäviä henkilöitä. Jos antiikin Kreikan yleisöä kiinnostivat Odysseuksen edesottamukset seireenien ja kyklooppien mailla, niin tämän päivän yleisö lumoutuu tositv-formaateista, joissa henkilöt suorittavat outoja tehtäviä erikoisissa ympäristöissä.

Tositv-sarjojen juonet ovat suoraan ikiaikaisesta kansansadun kaavasta: matkan varrella on auttajia ja vastustajia, voittoja ja tappioita, romantiikkaa. Henkilöiden kasvua matkan aikana seurataan haastattelemalla heitä keskinäisistä suhteista. Riidat ja tukkanuottasilla olo menee sosiaalipornon puolelle, mutta tyydyttänee katsojien alati kasvavaa skandaalinnälkää. Oman lisämausteensa sarjoihin tuo se, että päähenkilöt on valittu tavallisen kansan riveistä ja he kilpailevat suurta yleisöä houkuttelevasta palkinnosta.

Ketä kiinnostaisi katsoa televisiosarjaa miehestä, joka istua nököttää töissä kahdeksasta kuuteen, menee illalla kotiin katsomaan televisiota ja korkkaa jääkaapista olutpullon? Paitsi jos tarina on herkullisen ironinen kuten vuosien takainen brittisarja Sohvanvaltaajat. Päähenkilöt viettivät kaiken aikansa sohvalla, tuijottivat töllöä ja kommentoivat ohjelmavirtaa ja siinä sivussa lähipiirin tapahtumia. Heidän elämää suuremmat matkansa suuntautuivat sohvalta jääkaapille.

Tutustu Matkoja jääkaapille -sarjan kaikkiin osiin.

Asiasanat: Hermann Hesse, Paolo Coelho, Alkemisti, Siddharta, matkakirjallisuus, kaunokirjallisuus, fiktio, tositv, Raija Siekkinen.

Viikon suosituimmat

About Päivi Kannisto

Trilogia Le grand cahier on kulttuuriskandaali | Agota Kristof

Helvetti | Dante Alighieri

Tuoreimmat kuulumiset

Lasikaupunki hämää ja harhauttaa | Paul Auster

Kirja-arvio: Oikeus nautintoon (Plateformen) | Michel Houellebecq

Kielitoimisto suosittaa lyhiksiä ja pyöröraikastinta

Kiinalainen niukkuuspeli

Tietoja Päivi Kannistosta

Kirja-arvio: Perheidyllistä pirullisesti